Ingezonden persbericht


Persbericht
maart 2007

KABK 325: Fotografenduo WassinkLundgren bespreekt tentoonstelling Empty Bottles op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK)

Het fotografenduo WassinkLundgren bespreekt dinsdag 20 maart om 17.00 uur de tentoonstelling Empty Bottles in het Auditorium van de KABK. De serie Empty Bottles, die van 9 maart t/m 11 april te zien is in FOAM, concentreert zich op het dagelijkse ritueel van de Chinese afvalverzamelaars. De beelden uit de tentoonstelling zijn een identieke weergave van de bijbehorende publicatie.

In het kader van het 325-jarig jubileum van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag) vinden gedurende het jaar bijzonder lustrumactiviteiten plaats. De afdeling Fotografie organiseert heeft het ondermeer het volgende lustrumprogramma:


· WassinkLundgren (Thijs grootWassink en Ruben Lundgren): dinsdag 20 maart om 17.00 uur. Hun tentoonstelling in de Balie opent op 9 maart in het FOAM.


· Op donderdag 22 maart bespreekt fotograaf en filmmaker Leo Erken zijn documentaire Eva Besnyö- de keurcollectie van 16.30 tot 18.30 uur in het Auditorium van de KABK. Op dit moment is de tentoonstelling Onbekende foto's van Besnyö in het Joods Historisch Museum te Amsterdam te zien


· Rineke Dijkstra: zaterdag 7 april. Het GEM organiseert een besloten bijeenkomst met Rineke Dijkstra naar aanleiding van een nieuwe tentoonstelling


· Lezing Elsabeth Heijert (week van 14 mei)

WassinkLundgren - Empty Bottles
In de foto's dienen de steden Beijing en Shanghai als décor voor 24 flessenoprapers die met de technische camera werden vastgelegd. Gelegenheidsrapers, fulltimezoekers en schoonmakers wisselen elkaar af. Strakke beelden waar de laatste restjes vuil worden verwijderd door toevallige passanten. In de publicatie zijn de beelden gebundeld met essays van China-correspondent van de Volkskrant Hans Moleman, en sinoloog en oud NRC China-correspondent Floris-Jan van Luyn. De vormgeving is van ontwerpbureau Kummer & Herrman.

Het is arbeid in de meest basale betekenis: een middel om te overleven. Er zijn slechts rudimentaire sociale voorzieningen, dus moeten vele miljoenen mensen iets verzinnen om het hoofd boven water te houden, ook in Wirtschaftswunder China. Maar het is meer dan pure, uitzichtsloze armoe. Veel rapers zijn geen haveloze verschijningen, geen hopeloze zwervers. Het zijn mensen met een doel voor ogen, een doel dat wonderwel aansluit bij de vaak zo welvarende omgeving waarin ze hun kostje bij elkaar scharrelen" (fragment uit de tekst van Hans Moleman).

WassinkLundgren is een samenwerking tussen conceptueel documentair fotografen Thijs groot Wassink (1981) en Ruben Lundgren (1983), beiden afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2005. Kort na hun afstuderen ontvingen zijn een startstipendium waarmee zij langere tijd in China werkten. Eerder exposeerde het duo onder andere in De Balie en NEMO (in Amsterdam) en L'espace Bellevaux in Lausanne, Zwitserland. 'Empty Bottles' is het tweede boek onder de gezamenlijke naam. Het eerste, een scheurboekje getiteld 'WassinkLundgren is still searching' werd opgenomen in de tentoonstelling fotodrukwerk van het Stedelijk Museum Amsterdam. Tevens werkt WassinkLundgren in opdracht voor o.a. het Volkskrant Magazine, NRC next en de Amsterdam Weekly, waarmee zij afgelopen januari de European Newspaper Award wonnen in de categorie Front Page.

Boek: Empty Bottles, ¤ 15,00 (speciale editie ¤ 95,00). Veenman Publishers, Rotterdam. Empty Bottles is van 9 maart t/m 11 april 2007 te zien in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam. Open dagelijks van 10-17 uur, do/vr van 10-21 uur. Entree: ¤ 7,00 / info: 020 5516500 / www.foam.nl http://www.foam.nl>

Belangstellenden voor deze bespreking kunnen zich opgeven via email: a.simeone@kabk.nl mailto:a.simeone@kabk.nl>


---

Noot voor de pers,