Provincie Noord-Holland

Resultaten opgravingen voor het eerst gepresenteerd

13-3-2007

Nieuwe inzichten over de voorhistorische bewoning van Noord-Holland zijn te horen tijdens een lezing van Jan de Koning in bezoekerscentrum De Hoep op 20 maart.

In 2005 werd het nieuwbouwgebied Waldijk, ten zuiden van Uitgeest, ontwikkeld. Voordat de graafmachines en bulldozers aan het werk gingen, werd uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd onder leiding van Jan de Koning, Oer-IJ-kenner bij uitstek. Het Oer-IJ is de aanduiding van de meest noordelijke tak van de Rijn die vroeger uitmondde in de Noordzee.
Uit de opgraving bleek dat er extreem lang op deze plek is gewoond. Er werden sporen aangetroffen uit veel meer perioden dan verwacht. De gehele IJzertijd is vertegenwoordigd en ook uit de Late Middeleeuwen zijn overblijfselen gevonden. Het is de enige Late Bronstijd-nederzetting van de regio. Ook is er door het onderzoek veel meer bekend geworden over de dierenwereld uit die tijd. Zo woonden hier beren, meervallen, zeehonden en zelfs pelikanen. De resultaten van dit onderzoek, waarmee veel vragen kunnen worden beantwoorden maar die ook weer nieuwe oproepen, zijn niet eerder in het openbaar gepresenteerd.

De lezing wordt gehouden op 20 maart van 19.30 tot 21.30 uur in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Bijwonen van deze lezing kost 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites www.schattenonderjevoeten.nl of www.pwn.nl/activiteiten. Kaarten bestellen kan ook via het boekingsbureau van De Hoep: 0800-7966288, bereikbaar op dinsdag en donderdag van 12.00 uur tot 13.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 11.00 uur.