Ingezonden persbericht



---


Laren, 15 maart 2007
Dinsdag op Tien:
DE LAATSTE KANS VOOR ONTSPOORDE JONGEREN

Aanstaande dinsdag 20 maart om 23.00 uur zendt Tien de opzienbarende documentaire 'De Laatste Kans' uit. In deze reality-documentaire volgt misdaadjournalist Simon Vuyk drie dagen lang een zevental criminele jongeren tijdens hun laatste kans om een gevangenisstraf te ontlopen. De documentaire is een onthullende - en soms onthutsende - registratie van de wijze hoe er anno 2007 in Nederland wordt omgegaan met crimineel en agressief gedrag van ontspoorde jongeren. Zij nemen deel aan Het Laatste Kans Weekend, een bijzondere en wellicht typisch Nederlandse taakstraf, bedacht en ontwikkeld door de Raad voor de Kinderbescherming in Den Haag.

In 'De Laatste Kans' is te zien hoe een aantal veroordeelde tieners - in leeftijd variërend van 16 tot 18 jaar - drie dagen en nachten in groepsverband loodzware werk- en leeropdrachten uitvoeren in een natuurgebied, ver verwijderd van de bewoonde wereld. Er moet niet alleen fysiek zware arbeid verricht worden, maar er vinden ook confronterende praatsessies plaats waarbij de emoties soms hoog oplopen. De meesten van deze jongeren hebben agressieproblemen - al dan niet veroorzaakt door drank en/of drugsgebruik - en zijn door de kinderrechter reeds veroordeeld voor geweldsdelicten. Ze hebben allemaal een eerdere taakstraf verknald en nu wacht hen een verblijf in de gevangenis. Maar dankzij de Kinderbescherming krijgen ze nu een allerlaatste kans om hun jeugd in vrijheid door te brengen. Maar grijpen ze die ook.?

Wie denkt dat de jongeren - bepaald geen lieverdjes - hard worden aangepakt komt bedrogen uit. Naast straf lijkt er vooral sprake van hulpverlening. De leiding van het kamp is in handen van 'zachte' gedragstrainers in plaats van 'harde' kampbeulen. Hoewel onder de Nederlandse bevolking en politiek steeds vaker een voorkeur voor een repressieve aanpak hoorbaar is, lijkt deze tijdens de uitvoering van de taakstraf ver te zoeken. En dat maakt het onderscheid tussen strafkamp en schoolkamp niet altijd even duidelijk.

De Laatste Kans, dinsdag 20 maart om 23.00 uur op Tien

Tien
Televisiezender Tien maakt deel uit van Talpa TV, onderdeel van Talpa Media Holding. Tien is in augustus 2005 begonnen met uitzenden, toen nog onder de naam Talpa. Tien is een moderne en vooruitstrevende zender met voornamelijk Nederlands product die zich onderscheidt met veel kwalitatief hoogwaardige amusementsprogramma's, dramaseries en topvoetbal. Dankzij tal van crossmediale activiteiten geeft Tien een extra dimensie aan televisie als medium.