Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

19 maart 2007

Oratie prof. López-Bérmudéz, eerste leerstoelhouder UNESCO Chair

NGO's zijn noodzakelijk bij bestrijding populisme

Democratie en armoedebestrijding in Latijns-Amerika hebben door de kolonisering een zeer slechte start gehad. Tegenwoordig vormt het toenemende populisme een grote belemmering. Een sterke inzet van transparante en democratische niet-gouvernementele organisaties (NGO's) is noodzakelijk om de situatie te verbeteren. Die NGO's leggen de verbinding tussen staat en politiek aan de bovenkant en de burgers aan de onderkant van de maatschappij. Dit stelt professor Francisco López-Bermúdez in zijn oratie getiteld Civilizing Power: Latin American Civil Society in the 21st Century. Professor López-Bermúdez houdt zijn oratie op 20 maart 2007 in het Academiegebouw te Utrecht.

Professor López-Bermúdez is op voordracht van het Curatorium van de UNESCO Chair in Education for Peace, Democracy and Human Rights door de Universiteit Utrecht als eerste benoemd tot hoogleraar op de UNESCO Leerstoel voor 2006-2007.

Professor Francisco López-Bermúdez

Professor Francisco López-Bermúdez (1969) deed zijn universitaire opleiding aan de Universidad Católica (Quito), de Universidad Carlos III (Madrid) en de University of Essex. Na aan de Rechtenfaculteit van de Universidad Católica de studie Rechten van de Mens te hebben gegrondvest, richtte hij de 'Auditoría Democrática Andina' op. Aan deze Latijns-Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie voor bevordering van democratie en transparantie is hij nog steeds verbonden als directeur Projecten. Zijn publicaties liggen op het terrein van inheemse rechten, recht en drugs, juridisch onderwijs en het functioneren van de rechterlijke macht. Prof. López-Bermúdez heeft in Utrecht zijn thuisbasis gekregen bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten van de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en Organisatiekunde (REBO). Vanuit zijn Latijns-Amerikaanse achtergrond zal Professor López-Bermúdez zijn onderwijs en onderzoek met name richten op de rol van 'civil society' bij democratisering en verwezenlijking van de rechten van de mens.

UNESCO Chair

De UNESCO Chair is een wisselleerstoel op het gebied van vredeseducatie en is bij de Universiteit Utrecht ingesteld met een bijzondere gerichtheid op Latijns-Amerika. Professor Francisco López-Bermúdez is de eerste die op deze leerstoel is benoemd.

Oratie

De oratie vindt plaats op 20 maart 2007, om 16.15 uur (precies), in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. De

De oratietekst is onder embargo aan te vragen bij de afdeling Perscommunicatie van de Universiteit Utrecht (gegevens zie hieronder).

Meer informatie

Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705 / 9300, p.m.vanderwilt@uu.nl.