Corio


P E R S B E R I C H T

Corio (her)ontwikkelt het kantoorgebouw `Le Newton' in Clamart, Parijs

Utrecht, 20 maart 2007

Corio heeft besloten om het kantoorgebouw `Le Newton' in Clamart, ten zuidwesten van Parijs, te (her)ontwikkelen. `Le Newton' maakt al vanaf 1999 deel uit van Corio's portefeuille. Deze ontwikkelingsmogelijkheid zal resulteren in een nieuw, flexibel en kwalitatief hoogwaardig kantoorgebouw van 42.000 m² gelegen in een parkachtige omgeving. Het project `Le Newton' zal voor een investeringsbedrag van circa EUR 120 miljoen aan de vaste pijplijn worden toegevoegd en de verwachting is dat het kantoorgebouw in de eerste helft van 2009 zal worden opgeleverd.

Clamart is gelegen op 10 kilometer ten zuidwesten van Parijs, nabij de autosnelwegen A86 (tweede ring van Parijs), A6 en N118. De internationale luchthaven Orly ligt op 10 minuten rijafstand. De locatie zal profiteren van de opening in 2009/2010 van een directe tramverbinding tussen Parijs, Clamart en Velizy, met een halte op 100 meter van `Le Newton'. Clamart is een nieuw opkomende kantoorlocatie, die een snelle ontwikkeling doormaakt na de vestiging van een aantal grote (inter)nationale bedrijven.

Corio is al vanaf 1999 eigenaar van het kantoorgebouw van 12.000 m² dat in het midden van de 60-er jaren op een stuk grond van 25.000 m² is gebouwd. Na het vertrek van de huurder heeft Corio gebruik gemaakt van de mogelijkheden in het bestemmingsplan en heeft alle bestuurlijke goedkeuringen verkregen om een nieuw kantoorgebouw van 42.000 m² te bouwen, dat voldoet aan hoge internationale kwaliteitsstandaards. Het gebouw zal bestaan uit drie verschillende, maar met elkaar verbonden delen, die als geheel of in delen verhuurd kunnen worden. De oppervlaktes van de verdiepingen zullen variëren van 1.500 tot 2.000 m² en bieden een grote flexibiliteit. In de ondergrondse garage bevinden zich circa 1.400 parkeerplaatsen (1 plaats per 28 m²).

Corio verwacht dat de huidige positieve ontwikkelingen op de kantorenmarkt vanuit een huurdersvraag- en beleggersperspectief, de komende jaren zal voortduren gegeven het evenwicht tussen aanbod en vraag. Na de recordopname van 2,6 miljoen m² kantoorruimte in 2006 en de afnemende leegstand die momenteel in de regio Parijs rond het frictieniveau van 5% beweegt, mag een verdere stijging van de huren worden verwacht. Het project `Le Newton' zal goed aansluiten bij een toenemende vraag naar goed gelegen kantoren van hoge kwaliteit tegen aantrekkelijke huren. In een context van toenemende huren en afnemende directe beschikbaarheid van nieuwe kantoren, zal de omvang van het project `Le Newton' bedrijven de kans bieden om hun bedrijfsvoering efficiënter in te richten en besparingen te behalen tegen een huur van circa EUR 230 per m² in vergelijking met een gemiddelde van circa EUR 300 per m² in de regio Parijs.

In het persbericht van 16 november 2006 (resultaten over de eerste negen maanden van 2006) heeft Corio gemeld dat zij in oktober 2006 een bedrijfsruimte gelegen naast `Le Newton' heeft aangekocht voor EUR 4,7 miljoen. Hoewel deze bedrijfsruimte nog voor 3 jaar is verhuurd aan TNT, biedt het wel de mogelijkheid voor toekomstige uitbreidingen van `Le Newton'. Corio, Clamart en Mar de Cristal ­ 20 maart 2007

De (her)ontwikkeling van Le Newton valt binnen de 20% van Corio's portefeuille die niet noodzakelijk is belegd in retail. Het voor risico gecorrigeerde rendement is hoger dan voor retail dat, met een investeringsomvang van tenminste 80% van de totale portefeuille, het stabiele cashflow profiel blijft domineren. Gezien de strategische alternatieven met betrekking tot het kantoorproject `Le Newton' en de aantrekkende kantorenmarkt in Parijs met haar goede vooruitzichten, wordt met de (her)ontwikkeling van `Le Newton' de toegevoegde waarde voor de aandeelhouders van Corio geoptimaliseerd. Deze keuze wordt ondersteund door een aanzienlijke herwaardering van de grond ultimo 2006.

Verkoop verdieping kantoorgebouw `Mar de Cristal' in Spanje

Corio heeft een overeenkomst getekend met Axa Seguros e Inversiones (`Axa') voor de verkoop van een verdieping in het kantoorgebouw `Mar de Cristal' in Madrid voor een totaalbedrag van EUR 6,3 miljoen.

Deze transactie vloeit voort uit de verkoop uit strategische overwegingen van kantoorgebouw `Mar de Cristal' in Madrid aan Axa in februari 2004. Een leegstaande verdieping met een totale oppervlakte van 2.938 m² was geen onderdeel van deze transactie, daar het oorspronkelijk de bedoeling van de gemeente was dat deze verdieping gebruikt zou worden als metrostation. Vanaf de aankoop van `Mar de Cristal' in 2001, als onderdeel van de Trema portefeuille, tot en met 30 september 2006 is er geen waarde toegekend aan deze verdieping. Onderdeel van de transactie met Axa was dat Corio España zou trachten het gebruik van deze verdieping als kantoor mogelijk te maken.

Corio España heeft het proces van bestemmingswijziging van deze lege verdieping naar kantoorgebruik succesvol afgerond. De volgende maanden zal Corio de verdieping ombouwen tot kantoorruimte voor een totaal bedrag van EUR 2,3 miljoen. Zodoende resulteert de verkoop van de kantoorverdieping in een netto opbrengst van EUR 4,0 miljoen. Een eventuele positieve of negatieve afwijking in de inrichtingskosten is voor rekening van Axa. Na een herwaardering, resulterend in een boekwaarde van EUR 3,0 miljoen (netto) ultimo 2006, resteert voor 2007 dan nog een boekwinst van EUR 1,0 miljoen.