Corio


P E R S B E R I C H T

Corio breidt verder uit op retailmarkt van Istanbul

Utrecht, 20 maart 2007

Aankoop van een 50%-belang in winkelcentrum Esenyurt in Istanbul

Corio heeft een overeenkomst getekend voor de aankoop van een 50%-belang in winkelcentrum Esenyurt, dat thans in ontwikkeling is in het stadsdeel Esenyurt in het Europese deel van Istanbul. Met de acquisitie is een totaalbedrag gemoeid van circa USD 60 miljoen (inclusief aankoopkosten). Het winkelcentrum zal een bruto verhuurbaar oppervlak van circa 45.000 m² hebben. De verwachting is dat het winkelcentrum in de eerste helft van 2009 zal worden geopend. Het nettorendement komt naar verwachting uit op tenminste 8% in het eerste volledige jaar dat het winkelcentrum operationeel is.

Winkelcentrum Esenyurt is gelegen tussen het stadsdeel Bahçeehir in het oosten en stadsdeel Esenyurt in het zuiden. Dit betekent dat het winkelcentrum toegankelijk zal zijn vanuit beide stadsdelen, waardoor sprake is van een aantrekkelijk primair verzorgingsgebied van 400.000 inwoners. Het project is gelegen langs de Trans-Europees-Mediterrane (TEM) snelweg tussen Edirne, Istanbul en Ankara, die het stadsdeel Esenyurt verbindt met het centrum van Istanbul. Esenyurt, met op dit moment circa 225.000 inwoners in de hogere en middeninkomensklasse, is een van de snelst groeiende satellietsteden van Istanbul. Momenteel zijn er geen andere winkelcentra in de stadsdelen Bahçeehir en Esenyurt.

Het winkelcentrum Esenyurt zal een bruto verhuurbaar oppervlak van circa 45.000 m² hebben, verdeeld over drie verdiepingen met 2.500 parkeerplaatsen. Op de begane grond zal een hypermarkt als `trekker' fungeren. Op de bovenste verdieping, die voornamelijk ingevuld zal worden met vrijetijdsvoorzieningen, worden een bioscoop en een `food court' gevestigd. De huurcontracten voor dit winkelcentrum zijn gebaseerd op de Amerikaanse Dollar.

De ontwikkelaar van het project, Garanti Koza, heeft een 50%-belang in dit project; de andere 50% zal evenredig worden verdeeld tussen Corio en Akis, een van de aandeelhouders in Akmerkez. Na oplevering van het project zullen Akis en Corio ieder de helft van het 50%-belang in het winkelcentrum van Garanti Koza overnemen tegen een vooraf vastgesteld bedrag. Met Corio's participatie in het Esenyurt-project is een totaalbedrag van circa USD 60 miljoen gemoeid. De transactie is behoudens goedkeuring door de Turkse autoriteiten (Turkish Competition Board). Hoewel aan het project geen overige wezenlijke opschortende voorwaarden verbonden zijn, zal het project in de variabele pijplijn blijven totdat deze goedkeuring is verkregen.

Aankoop van een 35%-belang in winkelcentrum Edip in Istanbul

Corio heeft een intentieverklaring (`letter of intent') getekend voor de aankoop van een 35%-belang in winkelcentrum Edip, dat thans in ontwikkeling is in het westelijke deel van Istanbul. Met de Corio, aankoop in Turkije ­ 20 maart 2007

acquisitie is een totaalbedrag gemoeid van USD 29,6 miljoen (inclusief aankoopkosten). Winkelcentrum Edip heeft een bruto verhuurbaar oppervlak van circa 65.000 m². De verwachting is dat het winkelcentrum in de eerste helft van 2009 zal worden geopend. Het nettorendement komt naar verwachting uit op tenminste 8% in het eerste volledige jaar dat het winkelcentrum operationeel is.

Winkelcentrum Edip is gelegen in het stadsdeel Bacilar, dichtbij het naastgelegen Güneli en het stadsdeel Küçükçekmece, in het dichtbevolkte westelijke deel van Istanbul. Het project is direct gelegen aan de autosnelweg die de luchthaven Atatürk en de Trans-Europees-Mediterrane (TEM) snelweg met elkaar verbindt. Het stadsdeel Bacilar heeft thans ongeveer 550.000 inwoners. Winkelcentrum Edip zal zowel het stadsdeel Bacilar als het stadsdeel Küçükçekmece bedienen.

Winkelcentrum Edip zal een bruto verhuurbaar oppervlak van 65.000 m² hebben, verdeeld over drie verdiepingen met 3.034 parkeerplaatsen in de kelder en rondom het centrum. Het winkelcentrum zal als hoofdhuurders een Carrefour Hypermarkt en een Praktiker DIY (`doe-het-zelf') in de kelder hebben. Vrijetijdsvoorzieningen, een bioscoop en een `food court' staan gepland voor de bovenste verdieping. De huurcontracten voor dit winkelcentrum zijn gebaseerd op de Euro.

De ontwikkelaar van het winkelcentrum, Edip, heeft een 65%-belang in het project. Het totale project (100%) zal, naast eigen vermogen, worden gefinancierd door een banklening van EUR 93,0 miljoen. Afhankelijk van het tekenen van de definitieve overeenkomsten en de goedkeuring van de Turkse autoriteiten (Turkish Competition Board) zal het project in de variabele pijplijn blijven.

Deze aankopen passen in de strategie van Corio om kritische massa in haar kernmarkt Turkije op te bouwen door investeringen in dominante winkelcentra tegen attractieve, voor risico gecorrigeerde rendementen.