Rechtbank 's-Hertogenbosch


Beroep tegen uitzetting naar Kosovo gegrond verklaard

âs-Hertogenbosch, 20 maart 2007 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft het beroep van een gezin uit voormalig Joegoslavië tegen hun uitzetting uit Nederland gegrond verklaard. De rechtbank acht de vooronderstelling gerechtvaardigd dat het gezin bij terugkeer naar Kosovo het risico loopt slachtoffer te worden van schending van mensenrechten.

De rechtbank oordeelt dat uit de ambtsberichten van de minister van Buitenlandse Zaken van 18 april 2005 en van december 2006 blijkt dat de situatie voor etnische minderheden in Kosovo onverminderd slecht is. De eiser is een etnische Slavische moslim (Bosniak) die is gehuwd met een etnisch Servische. Het gezin behoort daarmee tot meer dan één van de in de genoemde ambtsberichten aangeduide risicogroepen, te weten etnische Serviërs en gemengd gehuwden. Bovendien was de eiser beroepsmilitair in het JNA-leger en loopt daarom het risico op wraakacties van de zijde van onder meer etnisch Albanezen.

Ten aanzien van eisers bestaat aldus bij terugkeer naar Kosovo voor ieder afzonderlijk een specifiek risico, waardoor het risicoprofiel van het gezin als geheel als bijzonder moet worden aangemerkt.

Naar het oordeel van de rechtbank hebben eisers voldoende aannemelijk gemaakt dat ten aanzien van hen sprake is van âfurther special distinguishing featuresâ als bedoeld in de jurisprudentie van het EHRM.

LJ Nummer

BA0537

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 20 maart 2007