Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 20 maart

Fryslân, 20-03-2007 o Politieberichten van maandag 19 maart 07.00 uur t/m dinsdag 20 maart 07.00 uur.

Leeuwarden: onderwerpen uitzending Plysjepost
Dinsdag 20 maart wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor een overval op het casino in Balk op dinsdag 6 maart, vijf inbraken in woningen in Joure in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 maart en beelden van een wisseltruc bij de C1000 in Drachten op woensdag 28 februari.
Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van diefstal tas
De politie zoekt getuigen van de diefstal van een tas van een 68-jarige inwoonster van Holwerd. De vrouw liep dinsdagavond 13 maart omstreeks 19.45 uur over de Keizerskroon en wilde de deur van een poort openen. Plotseling werd het slachtoffer vastgepakt en werd er aan haar tas getrokken. De vrouw kreeg een klap en kwam ten val, waarna een onbekende man er met haar tas vandoor ging. De politie komt graag in contact met getuigen van deze diefstal. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 - 8844.

Damwoude: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorweg. Tussen zondagmiddag en maandagochtend kwam men binnen van het forceren van een raam. Uit de winkel werden onder andere een twaalf flessen wijn en een aantal pakken met kalfsvlees en droge worst weggenomen. Namens de winkel deed een 37-jarige inwoner van Damwoude aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Veenwouden: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Hellingstraat. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na forceren van een deur. Uit het pand werden onder andere een aantal pallets met laminaat, een pompwagen, een laminaatknipper en een verstikknipper weggenomen. Bij de diefstal is mogelijk gebruik gemaakt van een vrachtwagen gezien de afmetingen van de pallets. Namens het bedrijf deed een 57-jarige inwoner van Veenwouden aangifte.

Rotsterhaule: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Streek. Tussen zaterdagmiddag en maandagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de winkel werden onder andere een aantal boormachines en kettingzagen weggenomen. Namens het winkelbedrijf deed een 28-jarige inwoner van Rotsterhaule aangifte.

Leeuwarden: automobilist gewond door kop-staartbotsing
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend tijdens kop-staartbotsing aan de Borniastraat waarbij een 61-jarige automobilist uit Heerenveen gewond raakte. Ter hoogte van de verkeerslichten kon een 50-jarige Leeuwarder automobilist zijn auto niet tijdig tot stilstand brengen waardoor hij tegen de achterzijde van zijn voorganger botste. Het 61-jarige slachtoffer is met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. De automobilist uit Leeuwarden kwam met de schrik vrij.

Offingawier: passagier gewond door eenzijdige aanrijding
De politie heeft maandagochtend een eenzijdige aanrijding op de Paviljoenwei onderzocht, waarbij een 18-jarige man uit Gauw gewond raakte. Het slachtoffer werd met een beenfractuur per ambulance naar het ziekenhuis van Sneek gebracht. Het ongeval ontstond toen een 18-jarige automobilist uit IJlst tijdens een sneeuwbui met ongeveer 80 km/uur over een wegtraject reed waar een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt. Ter hoogte van een verkeersdrempel verloor hij de macht over het stuur en reed met de linker voorzijde tegen de brugleuning. Door de klap sloeg het motorblok uit de wagen wat vervolgens in een sloot landde. De personenauto kwam tegen de brug tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Zijn 18-jarige passagier raakte gewond. Gezien het rijgedrag van de automobilist werd zijn rijbewijs ingevorderd. De gemeente Sneek reinigde de olie op het wegdek en een takeldienst voerde het autowrak af. Bureau Verkeersongevalanalyse van politie Fryslân onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Appelscha: inbraak in vakantiewoning
De politie onderzoekt een inbraak in een vakantiewoning aan de Schapendrift. Maandag tussen 05.45 uur en 16.15 uur kwam men binnen na het forceren van raam. Uit de vakantiewoning werden onder andere een plasma-tv, een dvd-recorder, een play-station en een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen. Een 36-jarige inwoner van Appelscha deed aangifte.

Drachten: fietsster gewond door aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op een parkeerterrein aan de Burgemeester Wuiteweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 62-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. Een 69-jarige automobilist reed het parkeerterrein op en zag daarbij de fietsster over het hoofd. De vrouw kwam ten val en werd per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Wolvega: fietser onder invloed
De politie heeft maandagmiddag op de Drafsportlaan een 49-jarige fietser uit Wolvega aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de fietser al slingerend en gebruikmakend van twee rijstroken fietsen over de Om Den Noord in de richting van de Drafsportlaan. Passerend verkeer moest uitwijken voor de man. Na enkele malen te hebben geclaxonneerd ging de fietser iets naar rechts en konden de agenten de man in halen en aanroepen. De verdachte bleef staan en werd vervolgens aangehouden. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de inwoner van Wolvega 1025 ug/l. Naast een proces-verbaal kreeg de man ook een rijverbod van dertien uur.

Oosterwolde: automobilist gewond door aanrijding
De politie heeft maandagmiddag een aanrijding afgehandeld, waarbij een 44-jarige automobilist uit Oosterwolde gewond raakte. Een 49-jarige automobilist uit Wijnjewoude reed met zijn auto en aanhanger over de Weperpolder en wilde linksaf slaan om een weiland in te rijden. Een achter op komende automobilist, de 44-jarige inwoner van Oosterwolde, haalde op dat moment net in en kon een aanrijding niet meer voorkomen. De man uit Oosterwolde belandde met zijn auto in de sloot. Hij kon de auto op eigen kracht verlaten, waarna hij met letsel aan zijn gezicht per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: controle geslotenverklaring
De politie heeft maandagmiddag van 16.30 uur tot 17.30 uur in de Coornhertstraat gecontroleerd op de geslotenverklaring. Tien bestuurders kregen een bekeuring omdat ze de verklaring negeerden. Alle overtreders probeerden de file op de Tesselschadestraat te omzeilen door via de Westerparkwijk te rijden.

Noardburgum: automobilist gewond door kop-staartbotsing
De politie heeft maandagmiddag op de Oude Commissieweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 70-jarige automobilist uit Oudega (Sm.) gewond raakte. Een 40-jarige automobilist uit Hurdegaryp merkte te laat op dat het verkeer voor hem stilstond stond in verband met een file. De man raakte de achterzijde van de auto van de 70-jarige automobilist uit Oudega. Door de klap schoot de auto van de 70-jarige door, raakte de auto van een 46-jarige automobilist uit Hurdegaryp, en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom in de berm. Het 70-jarige slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De overige twee bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van diefstal tas
De politie zoekt getuigen van een diefstal van een tas van een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw plaatse maandagavond omstreeks 19.30 uur haar fietst voor een woning aan de het Cambuursterpad. Ze liet haar tas aan het stuur hangen omdat ze even wat moest afgeven bij de woning. Toen de vrouw na halve minuut terugkwam bleek haar tas te zijn weggenomen. Ze stapte op haar fiets en ging opzoek naar de daders van de diefstal. In de Tjerk Hiddesstraat nabij de kruising met de Koestraat zag ze twee mannen met haar tas lopen. Op aanspreken gaven de twee gelijk de tas terug, waarna ze er vandoor gingen. Na onderzoek bleek echter dat er een bankpas uit de tas was weggenomen. De geschrokken vrouw werd opgevangen door twee omstanders, die ook de politie waarschuwden. De politie komt graag in contact met getuigen van deze diefstal. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.