PERSBERICHT

Opleidingen op het gebied van veiligheid steeds relevanter voor bedrijfsleven

Zwijndrecht, 20 maart 2007 - Veiligheid en veilig werken spelen een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven, mede veroorzaakt door opdrachtgevers die harde eisen stellen op dit gebied. De opleiding basisveiligheid VCA staat daarom al enkele jaren hoog op de agenda. Ook de interesse in opleidingen als Middelbare Veiligheidskunde neemt toe. Dat concludeert Elsevier Opleidingen, één van de grootste bedrijfsopleiders van Nederland. De opleider voorziet een verdere toename van het aantal VCA cursisten in 2007, aangezien dit jaar de eerste hausse aan licenties zal verlopen.

Jaarlijks komen ongeveer tachtig mensen in ons land om het leven op de werkplek. Het aantal bedrijfsongevallen met blijvend letsel wordt op twee duizend per jaar geschat. Een van de manieren om de veiligheid op de werkvloer te verhogen, is het volgen van een VCA opleiding. Het gaat daarbij om Basisveiligheid VCA, bedoeld voor medewerkers van aannemers of onderaannemers en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA, voor leidinggevenden.

Met een VCA-certificaat tonen bedrijven aan dat zij voldoen aan eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, die door steeds meer opdrachtgevers in de (petro)chemie, de bouw, metaal, installatie- en transportsector worden gesteld.

In 2006 volgde ruim een derde van alle deelnemers bij Elsevier Opleidingen een veiligheidsopleiding. Vooral de opleiding Basisveiligheid VCA blijft gewild. Voor veiligheidsspecialisten binnen bedrijven is er een specifieke opleiding, Middelbare Veiligheidskunde, om veiligheid nog beter te integreren op de werkplek.

Hans Verstraeten, Elsevier Opleidingen: "Voor wie in het bedrijf continu aandacht wil voor veilig werken, is VCA een must. Waren het tot voor kort alleen de uitvoerende bedrijven die met de VGM checklist - de VCA - actief waren, tegenwoordig kunnen ook opdrachtgevers zelf een VGM checklist langslopen; de zogenaamde VCO. Voor zowel opdrachtgevers als uitvoerders is het uiteraard van belang dat op de bedrijfsterreinen en locaties veilig en verantwoord wordt gewerkt."

Herhaling

Tussen 1997 en 2000 kwam de eerste grote hausse aan VCA trainingen op gang, nadat het certificaat in 1994 officieel werd geïntroduceerd. Een diploma is tien jaar geldig en een grote hoeveelheid zal dit jaar verlopen. Daarom wordt voor 2007 een golf van mensen verwacht die de herhalingsopleiding zullen volgen. Deze is met name nodig omdat in de afgelopen tien jaar de normen voor veiligheid zijn veranderd. Tegelijkertijd is het veiligheidsdenken steeds meer verschoven van ver- en geboden naar eigen verantwoordelijkheid. Dat houdt in dat werknemers zélf sneller aansprakelijk zijn. Een nieuw geldig VCA-diploma kan alleen worden verkregen door opnieuw examen te doen bij een erkende exameninstelling.

Veiligheidsstandaard

VCA is een veiligheidsstandaard geïnitieerd door opdrachtgevende bedrijven in de petrochemische industrie. De standaard is uitgegroeid tot een algemene en internationaal toegepaste meetlat voor VGM-beheersystemen van uitvoerende bedrijven, zoals ook in de bouw, metaal, installatie- en transportsector.


- EIND-

Over Elsevier Opleidingen

Elsevier Opleidingen verzorgt sinds 1967 opleidingen voor professionals binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Met 20.000 deelnemers per jaar is Elsevier Opleidingen een van de grootste bedrijfsopleiders van Nederland.

Elsevier Opleidingen is een zus van Reed Business Information, de grootste uitgever van vakinformatie in Nederland. Beide bedrijven zijn onderdeel van Reed Elsevier, een wereldwijde uitgever van wetenschappelijke-, juridische- en vakinformatie en opleidingsproducten

Voor meer informatie: www.elsevieropleidingen.nl

Over Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers - VCA

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) was in eerste instantie ontwikkeld om bedrijven die diensten verlenen aan de (petro)chemische industrie op een objectieve manier te toetsen en te certificeren op hun veiligheidsbeheersysteem. De VCA is een meetlat voor VGM-beheersystemen van uitvoerende (opdrachtnemende) bedrijven, ook bijvoorbeeld in de bouw, metaal, installatie- en transportsector.

Het VCA-systeem wordt beheerd door de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV). In de SSVV zijn alle bij het VCA-systeem betrokken partijen vertegenwoordigd. De stichting is onafhankelijk.