Ingezonden persbericht


Global Switch roept ondernemingsbesturen op
IT-compliancy hoogste prioriteit te geven

Onderzoek legt zwakke punten in operationele continuïteitsstrategieën bloot

Ondernemingen worden steeds kritischer getoetst op wettelijke compliancy, terwijl ze in hun continuïteitsstrategie nog onvoldoende aandacht besteden aan de fysieke omgeving waarin ze hun IT-apparatuur opstellen. Dat blijkt uit recent Europees onderzoek van Global Switch dat directies en besturen van bedrijven oproept meer aandacht te besteden aan de huisvesting van hun automatiseringsvoorzieningen in het kader van borging van de operationele continuïteit.

Stringente regelgeving en richtlijnen in sectoren als de financiële dienstverlening, zoals Sarbanes Oxley en Basel II, hebben ondernemingsdirecties en -besturen aangezet meer aandacht te besteden aan de dagelijkse opslag en ontsluiting van bedrijfsgegevens. Het onderzoek toont echter ook aan dat de bedrijfsleiding van bijna een kwart van de Europese bedrijven zich niet of nauwelijks bewust is van het belang van een robuuste IT-omgeving.

"Een toenemende meerderheid van de Europese ondernemingen beseft dat compliancy cruciaal is voor de dagelijkse bedrijfsvoering. De sancties op niet-naleving van de steeds complexere wet- en regelgeving zorgen ervoor dat operationele continuïteit in hoog tempo tot prioriteit wordt gemaakt," verklaart Paul van der Hilst, in Nederland Managing Director van Global Switch, vooraanstaand exploitant van speciaal gebouwde, hoogwaardige datacenters.

"Het is bemoedigend dat men zich op het hoogste bestuurlijke niveau kennelijk bewuster wordt van het belang van adequate huisvesting van de IT-infrastructuur, maar de praktijk leert dat nog steeds 47% van de ondernemingen ervoor kiest hun vitale bedrijfsdata in het eigen kantoorgebouw onder te brengen. Die keuze vormt een risico, zeker nu wetgeving als Basel II bedrijven verplicht om onder alle omstandigheden compliancy te garanderen - iets wat heel lastig wordt als er geen adequate nood- en uitwijkvoorzieningen zijn geregeld.

Verantwoordelijkheid verdeeld

Momenteel is er veelal sprake van verdeelde verantwoordelijkheid voor de huisvesting van bedrijfskritische gegevens. Meest verontrustend is wellicht dat bij slechts 1% van de ondernemingen de bedrijfsleiding zelf beslist over deze vitale kwestie. Bij 41% van de ondervraagde bedrijven wordt die verantwoordelijkheid gedeeld door IT-management en facilitair bedrijf, terwijl bij 35% van de bedrijven alleen de IT-afdeling beslist en bij 12% uitsluitend het facilitaire team. Bij de resterende 12% zijn verschillende personen en/of afdelingen verantwoordelijk voor de huisvesting van de kritische IT-apparatuur. Hoopgevend is dat men in Groot-Brittannië meer overtuigd is van de noodzaak van een "fit-for-purpose"-omgeving dan op het Europese vasteland: bij 88% van de onderzochte bedrijven staat de huisvesting van de IT-infrastructuur inmiddels bovenaan de bedrijfsagenda."De tijden dat bedrijven ook tijdens perioden van downtime aan hun operationele continuïteitseisen en wettelijke verplichtingen konden voldoen, liggen ver achter ons," besluit Van der Hilst. "Bestuurlijk bewustzijn van het belang van deugdelijke IT-huisvesting in een "fit-for-purpose"-omgeving is nog maar een eerste stap. Uiteindelijk moet de bedrijfsleiding zelf de verantwoordelijkheid voor deze taak naar zich toe trekken. Alleen dan zijn de bekostiging en management-commitment die vereist zijn voor compliancy op het hoogste niveau gewaarborgd."

Over Global Switch

Global Switch bezit en exploiteert een portfolio van acht onafhankelijke en speciaal ingerichte datacenters in strategische steden in Europa, Azië en Australië. Deze faciliteiten bieden veilige, bedrijfszekere en schaalbare omgevingen waarin organisaties hun ICT-infrastructuur kunnen onderbrengen. De datacenters voldoen aan strenge specificaties en zijn uitgerust met redundante stroomvoorzieningen met noodstroomgenerators, geavanceerde temperatuur- en luchtvochtigheidsregeling, stringente beveiligings­voorzieningen en bieden toegang tot verschillende telecommunicatieaanbieders en IT dienstverleners. Meer informatie vindt u op www.globalswitch.nl.

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht