Time : 10:41:50
Date : 20 March 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Portaalsite www.aarhus.be wint award van de Verenigde Naties

De nationale portaalsite www.aarhus.be is in de prijzen gevallen bij de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE). Het Secretariaat van het Verdrag van Aarhus heeft de site erkend als 'Best National Node (2007) of the Aarhus Clearinghouse Mechanism'. Aarhus.be biedt algemene informatie over het Verdrag van Aarhus en de manier waarop het in België wordt toegepast. Met de ontwikkeling van deze website speelt België een internationale voortrekkersrol op dit gebied.

Elke lidstaat van het Verdrag wordt aangemoedigd om een nationale portaalsite over de toepassing van het Verdrag in dat land te ontwikkelen, gelinkt aan het 'Aarhus Clearinghouse Mechanism' van de UNECE. Deze 'Clearinghouse'-portaalsite
(http://aarhusclearinghouse.unece.org) verspreidt en zorgt voor de uitwisseling van wettelijke en praktische informatie over de rechten van het Verdrag van Aarhus in de verschillende lidstaten en regio's van de wereld.

Het Verdrag van Aarhus geeft elke burger het recht om betrokken te worden in milieuaangelegenheden. Concreet betekent dit dat de burger moet kunnen beschikken over milieu-informatie, inspraak hebben bij de besluitvorming over het milieu en toegang hebben tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.

De portaalsite aarhus.be behandelt elk van deze drie pijlers van het Verdrag, het protocol over het register van verontreinigende stoffen en het amendement over genetisch gemodificeerde organismen. Haar hoofddoel is informatie bieden over de omzetting van het Verdrag op Europees niveau en in België, met directe links naar de websites van de verschillende betrokken overheidsinstanties. De website kondigt ook publieke consultaties aan die in België worden georganiseerd.

Het Secretariaat van het Verdrag van Aarhus looft de duidelijkheid van het ontwerp van aarhus.be en de toegankelijkheid van de informatie. De Belgische portaalsite wordt als een modelvoorbeeld beschouwd voor de andere landen die een nationale portaalsite zullen ontwikkelen.

Wil je meer weten over de rechten van dit Verdrag? Surf dan naar www.aarhus.be!

De portaalsite www.aarhus.be is een initiatief van de volgende partners:


- het "Direction Générale des Ressources Naturelles et de l'Environnement" van het Waalse Gewest;

- "Leefmilieu Brussel - BIM" van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
- het "Departement Leefmilieu, Natuur en Energie" van het Vlaamse Gewest;

- de "Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu" van de Federale Overheid.

Meer informatie:
Mieke Van de Velde
Coördinator www.aarhus.be
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Leefmilieu
Victor Hortaplein 40, bus 10
1060 Brussel
Tel.: 02/524 96 19
Fax: 02/524 96 00
E-mail: mieke.vandevelde@health.fgov.be

URL: http://www.aarhus.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR