European Union



---


IP/07/346

Brussel, 20 maart 2007

116: Commissie start openbare raadpleging over gratis Europese nummers

De Commissie is vandaag een openbare raadpleging gestart over de vraag welke gemeenschappelijke Europese telefoondiensten van maatschappelijk belang in aanmerking zouden moeten komen voor één gratis Europees nummer dat begint met 116. De raadpleging loopt tot 20 mei 2007.

Na de invoering van het Europese alarmnummer voor vermiste kinderen is het nu tijd om te bekijken welke andere diensten zo'n nummer zouden moeten krijgen, zo verklaarde Viviane Reding, EU-Commissaris voor telecommunicatie. "Er zijn veel meer mogelijkheden en ik nodig alle belanghebbenden uit te laten weten aan welke diensten zij het meeste belang hechten. Ik denk zelf aan één EU-hulplijn voor kinderen waar een luisterend oor wordt geboden voor hun problemen."

De rechten van het kind vormen één van de voornaamste prioriteiten van de Commissie in haar mededeling "Naar een EU-strategie voor de rechten van het kind" (zie IP/06/927). In de mededeling worden ook een 116-hulplijn voor kinderen en een 116-alarmnummer voor vermiste kinderen aangekondigd.

De openbare raadpleging die vandaag is gestart, volgt op het besluit van de Commissie van 15 februari (zie IP/07/188) waarin de lidstaten worden verplicht zescijferige nummers beginnend met 116 te reserveren voor diensten in Europa die van maatschappelijk belang zijn. Met dit besluit is ook het eerste 116-nummer (116000) gereserveerd voor alarmnummers voor vermiste kinderen.

Met de raadpleging wordt nagegaan welke andere diensten ook één Europees nummer zouden moeten krijgen. Daarbij gaat het om diensten die hulp bieden aan burgers in nood of die het welzijn of de veiligheid bevorderen. Zodra de Commissie heeft besloten welke diensten welke nummers krijgen, kunnen de lidstaten zelf de nummers toewijzen aan de individuele organisaties op hun grondgebied.