Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Bedrukt toiletpapier verbetert handhygiëne-gedrag zorgmedewerkers en bestrijdt ziekenhuisinfecties

Delft, 20 maart 2007 --- De meest effectieve manier om ziekenhuisinfecties te voorkomen is gelegen in een goede handhygiëne van zorgmedewerkers (Bron: Centers for Disease Control).

Om zorgmedewerkers bewust te maken van het belang van handhygiëne zijn tijdens een wetenschappelijk onderzoek door NewCompliance, opgericht door alumni van RSM Erasmus University, in het Erasmus MC de toiletten van vier afdelingen uitgerust met toiletrollen, welke waren bedrukt met handhygiëne-boodschappen. Het doel hiervan was om de invloed van deze bedrukte toiletrollen op het handhygiënegedrag van zorgmedewerkers te onderzoeken.

De keuze voor bedrukt toiletpapier als communicatiemiddel is een bewuste: waar anders heeft de drukke zorgmedewerker de tijd en aandacht om een boodschap in zich op te nemen? Bovendien gaat bij (bijna) elk toiletbezoek de boodschap letterlijk door de handen van de medewerker.

Het inzetten van deze bedrukte toiletrol leverde niet alleen een toename van handhygiëne-momenten in het toilet op, maar zorgde op de vier gehele afdelingen voor een stijging van het handhygiëne-gedrag met gemiddeld maar liefst 35 %.

Naast de inzet van bedrukt toiletpapier is ook de manier van meten van handhygiëne-gedrag vernieuwend te noemen: dit is gebeurd door het gebruik van een hiervoor speciaal in samenwerking met de Technische Universiteit Delft ontwikkeld sensorensysteem.

Risico's
Gemiddeld loopt 5-10 % van de patiënten die in Nederland in een ziekenhuis worden opgenomen een ziekenhuisinfectie op, wat grofweg zo'n 100.000 patiënten per jaar inhoudt, waarvan er ongeveer 1000 overlijden (Bron: Handboek Kwaliteit van Zorg, 2004).

Ziekenhuisinfecties brengen aanzienlijke additionele kosten met zich mee die voor rekening komen van de zorginstelling en de zorgverzekeraar. In Nederland zou veel leed en mogelijke sterfgevallen kunnen worden voorkomen indien het handhygiënegedrag van zorgmedewerkers structureel zou worden verbeterd.

Over NewCompliance: NewCompliance is Europa's meest innovatieve bedrijf op het gebied van de infectiepreventie. Onze missie is het helpen terugdringen van nosocomiale (in een zorginstelling opgelopen) infecties op een permanente basis. Zodoende kunnen hiermee gepaard gaande kosten worden gereduceerd, kan de reputatie van de zorginstelling worden verbeterd en kunnen levens worden gered.

Ingezonden persbericht