Openbaar Ministerie

Drugstransport eindigt op zeebodem

20 maart 2007

Een drugstransport vanuit Suriname is geëindigd op de bodem van de Atlantische Oceaan. In het zicht van een vaartuig van de Portugese marine heeft de bemanning van een zeiljacht begin maart vermoedelijk enkele honderden kiloâs cocaïne overboord gezet. Bij de controle van het jacht op volle zee zijn geen drugs aangetroffen.

Het jacht vervolgde de zeereis naar Nederland, waar het bij de Haringvlietsluizen werd opgewacht door de Nationale Recherche. Een nadere controle door een drugshond heeft uitgewezen dat er drugs aan boord zijn geweest. In een onderzoek van de Nationale Recherche naar de cocaïnelijn zijn vorige week 9 verdachten aangehouden, onder wie de driekoppige bemanning van het jacht.

cms_visual_909.jpg cms_visual_910.jpg

De verdachten zijn vermoedelijk in de zomer van 2006 begonnen met de organisatie van het drugstransport. In Rio de Janeiro schaften zij een zeilboot aan en rekruteerden de bemanningsleden die vanuit Nederland en Engeland werden ingevlogen. Het schip voer in augustus 2006 noordwaarts langs de kust van Brazilië, maar had pech en liep tot twee keer toe averij op. Na een kort verblijf in Suriname heeft het zeiljacht overwinterd in Trinidad.

Het jacht is begin februari in de nachtelijke uren de Surinamerivier opgevaren tot aan het dorp Domburg voor de hoofdstad Paramaribo. Vermoedelijk is daar een aanmerkelijke hoeveelheid cocaïne aan boord genomen. Het jacht voer onder Franse vlag begin maart langs de Portugese eilandengroep de Azoren. Op verzoek van het Landelijk Parket is het geënterd door de Portugese marine.

Na de aanhouding van de verdachten heeft de Nationale Recherche doorzoekingen gedaan in woningen in Zoetermeer, Amsterdam, Dordrecht, Rotterdam. Het zeiljacht is in beslag genomen om verbeurd te worden verklaard. De verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. In Engeland zijn dinsdag in verband met deze zaak drie verdachten aangehouden in een onderzoek van het Serious Organised Crime Agency (SOCA).

Voor informatie: Wim de Bruin