Voormalig VS militaire over plundering museum en cultuurbehoud in Irak


Blue Shield lezing in Den Haag, Leiden, Amsterdam en Utrecht

DEN HAAG, 20070315 -- 'The Looting of the Iraq Museum and Cultural Property at War'. Blue Shield Nederland organiseert van 20 tot 23 maart 2007 vier openbare en gratis toegankelijke lezingen waarin voormalig reservemajoor Corine Wegener vertelt over haar ervaringen als Arts, Monuments and Archives Officer in Irak. Ze assisteerde de staf van het Nationale Museum na de plundering die plaatsvond tijdens de Amerikaanse invasie en ze trad op als intermediair voor het Iraakse Ministerie van Cultuur. Haar presentatie onthult wat er achter de schermen gebeurde en maakt duidelijk wat de problemen zijn bij het behoud van cultureel erfgoed onder extreme omstandigheden.

De organisatie
Blue Shield richt zich op de bescherming van cultureel erfgoed tegen de bedreigingen die het gevolg zijn van natuurrampen, molest en militaire handelingen en organiseert ten behoeve daarvan nationale en internationale hulp. Blue Shield werkt daarnaast aan bewustwording, met name op het gebied van schadepreventie, rampenplannen en dergelijke. Blue Shield is een samenwerkingsverband van vertegenwoordigers van de erfgoedkoepels (ICA & CCAAA archieven, ICOMOS monumenten en sites, IFLA bibliotheken en ICOM musea). Blue Shield baseert zich bij zijn werk op de Haagse Conventie van 1954 over de bescherming van cultureel bezit in geval van gewapend conflict en het aanvullende Tweede Protocol die beide tijdens een internationale diplomatieke conferentie in Den Haag werden aangenomen.

De spreekster
Cori Wegener is assistant conservator in het Minneapolis Institute of Arts en een voormalig reservemajoor in het Amerikaanse leger. Haar laatste militaire taak vervulde zij in Bagdad als Arts, Monuments and Archives Officer. Ze assisteerde de staf van het Nationale Museum in Irak na de plundering die plaatsvond tijdens de Amerikaanse invasie en ze trad op als intermediair voor het Iraakse Ministerie van Cultuur. Wegener geeft een presentatie met veel beeldmateriaal waarbij ze de plundering en daaropvolgende reconstructie van het museum zal bespreken. Ze vertelt ook over haar initiatief tot oprichting van een Nationaal Comité voor Blue Shield in de Verenigde Staten.

Programma:
Dinsdag 20 maart 16.00 u Nationaal Archief Den Haag, Auditorium
Woensdag 21 maart 11.30 u Univ. Leiden, P.J. Vethgebouw, Nonnensteeg 1-3, zaal 420 (naast Academiegebouw)
Woensdag 21 maart 20.00 u Reinwardt Academie, Dapperstraat 315 Amsterdam, Aula
Vrijdag 23 maart 16.00 u Universiteitsbibliotheek Utrecht, Heidelberglaan 3, Bucheliuszaal (6.18 = 6de verd.) met inleiding door René Teygeler
Dit programma werd mogelijk dankzij steun van de Amerikaanse Ambassade en de Nederlandse Nationale Unesco Commissie.

Meer informatie:
Over de lezing, over Blue Shield Nederland of Corine Wegener: www.blueshield.nl of info@blueshield.nl





Blue Shield Nederland