Poëziefestival LAZ introduceert Jean-Paul Franssens Poëzieprijs

ZUIDWOLDE (GN), 20070319 -- Afgelopen weekend werd ook dit jaar in Groningen de Literaire Avond Zuidwolde georganiseerd. De avond had een primeur: de Jean-Paul Franssens Poëzieprijs. Deze werd uitgereikt door Bart FM Droog aan de in Amsterdam woonachtige dichter Daniël Bras. Op zaterdag 17 maart vond de vierde editie van dit poëziefestival plaats. In een grote sfeervolle tent naast het antieke plattelandscafé Moeke Vaatstra, werden voordrachten verzorgd door zeven dichters. De Frans Le Roux Publieksprijs ging dit jaar naar Hedwig Baartman die daarom de Groningse stadsdichter Rense Sinkgraven, de publieksprijswinnaar van 2006, volgend jaar zal vervangen.


Jean-Paul Franssens Poëzieprijs
Uit alle inzendingen werd dit jaar voor het eerst het beste themagedicht gekozen. In tegenstelling tot de Frans Le Roux Publieksprijs, werd deze selectie verzorgd door een vakjury bestaande uit de dichters Bart FM Droog en Tjitse Hofman. De vakjury kreeg tevens de opdracht om de nieuwe prijs een officiële naam te geven. Na kritische overwegingen besloten zij de prijs te vernoemen naar de veelzijdige dichter en kunstenaar Jean-Paul Franssens. Franssens werd in 1938 geboren in de stad Groningen en had tevens een sterke binding met het Groningse platteland. In 2003 stierf hij te Amsterdam. Droog en Hofman zijn van mening dat Franssens het beste past bij de context en de ambiance van het festival.


Frans Le Roux Publieksprijs
De bekende tekenaar Frans Le Roux maakt sinds 2004 elk jaar een unieke tekening welke is geïnspireerd op het thema van het poëziefestival. Dit jaar was dat het thema 'Transparant'. De prijs werd op een ludieke wijze uitgereikt door burgemeester Everts van de Gemeente Bedum. Hij verwerkte in zijn speech een gedicht dat begon met de woorden "Denkend aan Zuidwolde..." geïnspireerd door het gedicht 'Herinnering aan Holland' van de beroemde dichter Hendrik Marsman. Hoewel Hedwig Baartman de harten van het publiek won, werd André Degen een goede tweede en werd de derde plaats dit jaar gedeeld door Jan Ketelaar en Piet Oosterheerd.


Jan Siebo Uffen
De avond werd geopend door Jan Siebo Uffen. Zijn verhaal, deels in het Gronings en deels in het Nederlands, richtte zich op het thema van de avond en de 'regels' van de poëzie. Hij maakte mensen wegwijs in het 'enjambement' en hield niet van 'eindrijm'. Wat wel of juist niet spannend en mooi kan zijn aan een gedicht kon hij op humoristische en gepassioneerde wijze vertellen. Hij vertolkte ook de nuchtere kijk van sommige mensen op de niet altijd begrepen poëzie. Uiteindelijk heeft de avond het imago van de poëzie weer positief beïnvloed. Veel publiek zal ook volgend jaar terugkeren. Deze ervaring smaakt naar meer.




Stichting LAZ