SGP


20 - 03 - 07 | SGP wil af van taboe op moeilijker maken van echtscheidingen


1. Het terugdringen van het aantal echtscheidingen moet een zelfstandig beleidsdoel zijn van dit kabinet. Dat zal SGP-kamerlid Van der Staaij morgen bepleiten in het debat met de regering over ouderschap en echtscheiding. Het taboe op het moeilijker maken van echtscheiding moet verdwijnen. Steeds meer onderzoek toont aan dat met name kinderen de dupe zijn van het uit elkaar gaan van hun vader en moeder. Emotioneel, sociaal, maar ook financieel is de schade van echtscheidingen enorm.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, zal daarom veel meer zal moeten worden ingezet op vroegtijdige en laagdrempelige bemiddeling tussen de ouders, zeker als er kinderen jonger dan 18 jaar bij betrokken zijn. Omdat de gevolgen van een scheiding het hardst aankomen bij de kinderen, ligt er hier een specifieke verantwoordelijkheid voor de minister voor Jeugd en gezin.

Concreet is te denken aan:

- het bemoeilijken van de âeenzijdigeâ opzegging van een huwelijk of samenlevingscontract;

- het inbouwen van een afkoelingsperiode en een verplichte relatie-therapie.


2. De wet die morgen wordt behandeld laat helaas één belangrijk punt liggen. Het betreft de circa 18.000 kinderen die ieder jaar betrokken zijn bij het uit elkaar gaan van niet-gehuwde ouders. Ook voor die groep moet er, als een breuk onvermijdelijk is, een wettelijke verplichting komen om bij goede afspraken te maken over de zorg voor de kinderen.

SGP wil af van taboe op moeilijker maken van echtscheidingen