Hoogheemraadschap van Rijnland


toegelicht

Plannen rond kustveiligheid toegelicht

Persbericht van de gemeente Katwijk, 21 maart 2007

De Rijksoverheid heeft een inventarisatie uitgevoerd naar de plekken in de kust die onder extreme weersomstandigheden gevaar lopen. Dit heeft geleid tot een lijst van dertien plaatsen in de kust, die zwakke schakels in de kustverdediging worden genoemd. Eén van die zwakke schakels is Katwijk. Over de plannen om de zwakke schakel op te heffen en de kust van Katwijk weer veilig te maken, organiseert de gemeente op woensdagavond 21 maart een informatiebijeenkomst. Deze wordt gehouden in het Hervormd Kerkelijk centrum "Het Anker" aan de Voorstraat 74 in Katwijk aan Zee en begint om 19.30 uur. Alle bewoners van de boulevard zijn per brief voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Toelichting op studie

Wethouder Binnendijk zal de avond leiden en het ingenieursbureau DHV uit Amersfoort geeft een toelichting op de gemaakte studie. Tijdens deze bijeenkomst zal niet gesproken worden over een eventuele zeejachthaven. De eventuele ontwikkeling daarvan staat namelijk los van de plannen rond de verbetering van de kustveiligheid. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Twee zwakke schakels

In feite zijn binnen de grenzen van de gemeente Katwijk twee zwakke schakels, namelijk de Buitensluis en het gedeelte van de Boulevard tussen Kon. Wilhelminastraat en restaurant "De Zwaan" en het ten oosten daarvan gelegen gebied. De waterkering die als een ring om het centrum van Katwijk aan Zee loopt is naar de huidige maatstaven ontoereikend om onder extreme omstandigheden in de toekomst voldoende veiligheid te bieden.

Versterkingsplan

Samen met de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland heeft de gemeente een "Ruimtelijke Verkenning" naar het versterken van de zwakke schakel Katwijk laten uitvoeren. Het resultaat daarvan zal naar verwachting binnenkort een vervolg krijgen in het maken van een versterkingsplan voor de zeewering.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Katwijk, 071-4065365 of via het e-mailadres communicatie@katwijk.nl.
'Droge voeten, schoon water!'