GroenLinks

GroenLinks en VVD bezorgd over brandveiligheid overheidsgebouwen

21 maart 2007

Ineke van Gent (GroenLinks) en Brigitte van der Burg (VVD) vragen minister Vogelaar opheldering over de brandveiligheid van overheidsgebouwen.

Vorige week meldde RTL Nieuws dat in een ambtelijk rapport de noodklok wordt geluid over brandgevaar in gevangenissen en andere overheidsinstellingen. De inventarisatie is gemaakt naar aanleiding van de Schipholbrand. In totaal zou 880 miljoen euro nodig zijn om de brandveiligheid op orde te brengen.

GroenLinks en de VVD willen weten of de gebruikers van overheidsgebouwen nu gevaar lopen en of ook andere gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, een probleem hebben met de brandveiligheid. Ook vinden GroenLinks en VVD dat niet gemarchandeerd mag worden met het veiligheidsniveau: de benodigde 880 miljoen moet snel op tafel komen.

Vragen van de leden van Gent (GroenLinks) en van der Burg (VVD) aan de minister van Wonen, wijken en integratie over de brandveiligheid van rijksgebouwen.
1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving van RTL Nieuws van donderdag 15 maart over de brandveiligheid van rijksgebouwen?
2. Kunt u bevestigen dat het Rijkshuisvestingsberaad een rapport heeft opgesteld over de brandveiligheid van rijksgebouwen? Wilt u dit rapport aan de Kamer toe te sturen? Zo nee, waarom niet?
3. Klopt het bericht dat enorme investeringen in de rijksgebouwen nodig zijn om de brandveiligheid op orde te brengen? Klopt het dat hiervoor een bedrag van 880 miljoen euro wordt geraamd?
4. Wat is uw oordeel over de brandveiligheid van overheidsgebouwen op dit moment? Kunt u bevestigen dat, zoals een van de medewerkers van de Rijksgebouwendienst heeft gezegd, er zich onveilige situaties voordoen in gebouwen waarvoor voor 2003 een bouwvergunning is verleend? Zo ja, welke (categorie) gebouwen betreft het en welke maatregelen gaat u nemen?
5. Voldoen de overheidsgebouwen waarvoor vanaf 2003 bouwvergunningen zijn verleend, volledig aan de brandveiligheidseisen?
6. Kunt u een overzicht geven van de risicos die de gebruikers van overheidsgebouwen op dit moment lopen? Kunt u hierbij in het bijzonder ingaan op gebouwen die gebruikt worden als gevangenis of anderszins gesloten inrichting?
7. Bent u met ons van mening dat juist de overheid zich aan de eigen normen moet houden en dat voortvarend gestart moet worden met de investeringen in de brandveiligheid? Heeft u hiervoor reeds de benodigde 880 miljoen euro beschikbaar?
8. Kunt u daarnaast inzichtelijk maken wat de bevindingen van het Rijkshuisvestingsberaad betekenen voor niet-overheidsgebouwen als ziekenhuizen, verpleegtehuizen en scholen en welke kosten ermee gemoeid zijn om deze op orde te brengen?