Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 21 maart 2007

Persbericht

Gemeente De Wolden van start met de BOS-impuls

Gemeente De Wolden gaat in samenwerking met SportDrenthe en Stichting Welzijn De Wolden actief aan de slag om bewegingsarmoede en overgewicht bij jeugd van 4 tot 19 jaar terug te dringen en de leefbaarheid te verbeteren. Door middel van een tijdelijke stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport - de zogenaamde BOS-impuls - heeft de gemeente hiervoor een subsidiebedrag van E 162.000,-- voor de komende vier jaar toegekend gekregen. Het accent in De Wolden ligt op kinderen vanaf circa 9 jaar.

Onlangs is de BOS nulmeting uitgevoerd onder achthonderd leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente De Wolden. De BOS nulmeting is ingezet om de huidige achterstanden op het gebied van risicovolle leefstijlen bij deze kinderen in kaart te brengen. Hieruit blijkt dat er nog winst valt te behalen als het gaat om de gebieden gezond bewegen, gezonde voeding en pesten.

De komende vier jaar worden er diverse programma's uitgevoerd om achterstanden bij kinderen in de bovenbouw van de basisschool terug te dringen. Bewegingsarmoede te doen verminderen:

- 'Kies voor Hart en Sport': een uitgebreid lesprogramma met gezondheidsvoorlichting voor de groepen 6, 7 en 8; drie gymlessen met sportvoorlichting en sportkennismakingscursussen buiten schooltijd.
- WhozNext: een team jongeren organiseert twee á drie sportieve activiteiten na schooltijd. Overgewicht tegen te gaan:

- Vet Cool Gezond: lespakket met aandacht voor gezond leefgedrag voor de groepen 7 en 8 van de basisschool;
- Dikke Mik Follow up: bewegingslessen voor kinderen met risicovol leefgedrag en consulten met diëtisten. Leefbaarheid verbeteren:

- Sportiviteit & Respect: duidelijk maken bij leerlingen van groep 7 en 8 dat er bepaalde regels zijn bij het sporten en hoe je met elkaar omgaat in én buiten de sport;
- Sova (sociale weerbaarheidstraining). De SOVA trainingen worden verzorgd door Stichting Welzijn De Wolden in samenspraak met de Buurtnetwerken en het Algemeen Maatschappelijk Werk. Het is een training op indicatie.

De BOS nulmeting onder de jeugd van twaalf jaar en ouder wordt in de eerste helft van 2007 uitgevoerd door welzijnsmedewerkers van Stichting Welzijn De Wolden in jeugdsozen in De Wolden. /////////////////////////////////