VVD


21-3-2007

EP: Zet patiëntinformatie op Europese Gezondheidskaart


- Maaten (VVD): Medische hulp in buitenland vereist EU wetgeving -

In zijn vandaag aangenomen rapport over de ´Gevolgen van de uitsluiting van Zorgdiensten uit de dienstenrichtlijn´ roept VVD-europarlementariër Jules Maaten op tot betere Europese regelgeving voor zorg in het buitenland. Vakantiegangers, mensen met een zeldzame aandoening of patiënten die in eigen land niet tijdig geholpen kunnen worden, moeten er van op aan kunnen dat alles goed is geregeld als zij in het buitenland een behandeling moeten ondergaan.

Jules Maaten: " Er bestaan nog veel onzekerheden bij medische zorg in het buitenland. Er moeten duidelijke afspraken komen over de terugbetaling van zorgkosten, de snelle overdracht van gegevens tussen artsen en de rechten van patiënten zoals een geschillenregeling. Er is nu bijvoorbeeld amper vergelijkende informatie beschikbaar over waar je het snelst goed geholpen kan worden. De veiligheid van patiënten moet voorop staan."

Het opinie-rapport werd vandaag unaniem aangenomen door de EP Commissie Milieu en Volksgezondheid. Het onderwerp wordt nu eerst in de Interne Markt Commissie en dan in mei plenair door het Europese Parlement in Straatsburg besproken.

Er bestaat al een Europese gezondheidskaart, die een hoop bureaucratische formulieren (zoals formulier E111, E128, E110 etc.) overbodig maakt. Dit is een goed voorbeeld van geslaagde Europese samenwerking. In het EP-rapport wordt benadrukt dat de kaart ook patiëntinformatie moet bevatten. Jules Maaten: "Dat is nu nog niet het geval. Artsen moeten kunnen weten wat voor behandelingen de patiënt eerder heeft ondergaan, zeker als dat in een ander land was. Dat is in het belang van de patiënt."

Ondanks de benodigde Europese regelgeving maakt de EP-commissie duidelijk dat gezondheidszorg in eerste instantie een zaak is van de lidstaten. De nationale verzekeringssystemen moeten door de voorstellen niet in het geding komen. Jules Maaten: "Ik ga er vanuit dat de meeste mensen gewoon het liefst dicht bij huis behandeld worden, maar als ze dan toch naar het buitenland moeten regel het dan wel goed."