Voedingcentrum


Overgewicht te lijf

21 maart 2007

Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar. Het aantal Nederlanders met overgewicht is sinds 2000 min of meer hetzelfde. In 2006 is het aantal iets groter dan in 2005. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna alle Nederlanders weten dat gezond eten en veel bewegen belangrijk is. Maar: het veranderen van gewoontes blijkt lastig. Het Voedingscentrum helpt daarbij.

Als je te zwaar bent, heb je meer kans op bepaalde ziekten. Bijvoorbeeld diabetes, gewrichtsklachten zoals versleten knieën, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Het is dus een groot probleem dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Dit vindt de regering ook. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gezegd dat ze dit probleem wil aanpakken. Het Voedingscentrum vindt dat daar dan ook veel geld voor vrijgemaakt moet worden.

Wiens probleem is dit eigenlijk?

Het Voedingscentrum vindt dus niet dat Nederlanders het zelf maar moeten oplossen. De regering, restaurants, winkels, scholen of bedrijven kunnen ook iets doen aan de âdikmakende omgevingâ. Ofwel: de wereld vol verleiding. De gezonde keuze moet gemakkelijker worden. Natuurlijk is het wel erg belangrijk dat Nederlanders die gezonde keuze dan ook maken. Het Voedingscentrum biedt veel informatie, tips en trucs voor mensen die gezonder willen leven.

Gaat dit over mij?

Ook mensen die nu een gezond gewicht hebben, kunnen later te zwaar worden. Dit is het bekende âgevaar van een kilo per jaarâ. Gezond eten en veel bewegen is dus voor iedereen belangrijk. Door de Maak je niet dik!-campagne weten veel Nederlanders dit wel. Toch lukt het vaak niet om gezonder te gaan leven. Omdat dit ook erg lastig is, heeft het Voedingscentrum veel informatie, folders, tips en trucs die helpen. Hieronder vindt u een lijst met voorbeelden. Alles is gratis, behalve de boeken.

De Balansdag

* De Balansdag: na een dagje meer, een dagje minder. Simpel en effectief.

* Balansdag-nieuwsbrief: Elke week tips en recepten die helpen. Zo vergeet u uw goede voornemens niet.

* Balansdag-brochure

Ben ik te zwaar?

* BMI-meter

* Middelomtrek

Hoe zorg ik dat ik niet te veel eet?

* De Caloriechecker: handige website om inzicht te krijgen in wat u eet en drinkt.

* Tabel aanbevolen dagelijkse hoeveelheden: wat heb ik nodig per dag?

* Keuzetabel: handig overzicht waarin eten en drinken is ingedeeld. in âvoorkeurâ, âmiddenwegâ en âbij uitzonderingâ. Kies zo vaak mogelijk voor eten en drinken in de kolom âbij voorkeurâ.
* De Snackwijzer: even snel wat halen? Kies slim, dat scheelt veel calorieën.

Boeken

* Gezond genieten met de Schijf van Vijf

* Het Balansdag Kookboek. Lekkere gerechten en handige tips
* Een paar kilo minder

* De Eettabel: 1600 producten met onder andere de hoeveelheid calorieën en (verzadigd) vet.

Zie ook

* Gewicht en dieet

* Veelgestelde vragen over gewicht en afvallen
* 20 redenen om veel te bewegen (op www.30minutenbewegen.nl)
* Nieuwsdossier overgewicht