Start eerste Nederlandse internet vastgoed-veiling


OSS, 20070321 -- Vastgoed-auctions.nl start met een eerste online vastgoed veiling opgezet door Jan Willem van Schijndel en Joost Onrust. Dit concept biedt zowel de zakelijke als de particuliere bieder de mogelijkheid tegen veilingcondities vastgoed aan te kopen. De veiling staat onder toezicht van een notaris en alleen geregistreerde bieders kunnen een bod uit brengen. De veiling zal op korte termijn worden uitgerold over geheel Nederland.

Het principe is eenvoudig en transparant: De woning wordt aangeboden op de veiling. Vervolgens kunnen mensen bieden. Het startbedrag wordt op de site weergegeven, maar de minimumverkoopprijs van de woning niet. Op het moment dat iemand biedt op de woning, krijgt hij automatisch te zien of zijn bod onder de minimum verkoopprijs valt.
Ook kan de bieder zien wat een ander heeft geboden en daar zijn voordeel mee doen.

Door het organiseren van kijkdagen en het geven van uitgebreide informatie omtrent de te veilen panden is de veiling voor een breder publiek toegankelijk. Particulieren bieden, gezien het grimmige karakter en de beperkte informatieverstrekking, zelden via een reguliere veiling. Daarnaast is een bezichtiging doorgaans vrijwel onmogelijk. "Deze veiling wordt meestal alleen bezocht door handelaren". De bijkomende veilingkosten zijn lager dan bij een reguliere veiling.

Een bieding is zonder voorbehoud. "Men dient zich vooraf dus goed te laten informeren omtrent hun financiele mogelijkheden". Daarentegen koopt men tegen veilingprijzen.