3 TU's gaan samen nationale ICT-onderzoeksagenda bepalen

20.02.2007 / 11:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Universiteit twente

Universiteit twente

Gezamenlijk instituut NIRICT lanceert ook eerste Centre of Excellence

Dit is een gezamenlijk persbericht van de TU Eindhoven, de TU Delft en de Universiteit Twente

De TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente gaan hun ICT-onderzoek onderbrengen in het nieuwe Netherlands Institute for Research on ICT (NIRICT). Tijdens het kick-off event van dit nieuwe instituut, op 22 maart, wordt meteen ook het 3 TU.Centre for Dependable ICT Systems gelanceerd, één van de nieuwe 'Centres of Excellences' in 3 TU-verband. De minister van OCW opent het nieuwe instituut.

10)'Dankzij samenwerking kan NIRICT de nationale ICT-researchagenda bepalen en onderzoek faciliteren dat impact heeft', aldus wetenschappelijk directeur Peter Apers. Het nieuwe instituut brengt meer dan 70 leerstoelen en 1200 mensen bijeen, en is goed voor een omzet van 75 miljoen euro. Het instituut heeft een aantal aandachtsgebieden gedefinieerd voor de korte en langere termijn. De eerste belangrijke stap voor de langere termijn is de vorming van het 3TU.Centre for Dependable ICT Systems (CeDICT), waarvoor zes nieuwe leerstoelen zijn ingericht gefinancierd uit de subsidie die de 3TU.Federatie heeft ontvangen voor de ontwikkeling van de Centres of Excellence.

ICT-systemen en vertrouwen
Met CeDICT geeft het nieuwe instituut het belang aan van ICT systemen die 'dependable' zijn. De huidige samenleving is op allerlei manieren afhankelijk geworden van ICT-systemen, maar maken die systemen het vertrouwen wel waar dat wij er dagelijks in stellen? Aspecten als betrouwbaarheid, beschikbaarheid, veiligheid, prestaties en beveiliging worden in het nieuwe Centre op een integrale manier benaderd. Tijdens het kick-off event licht prof. Boudewijn Haverkort de plannen toe.

Voor de korte en middellange termijn (vijf tot acht jaar) heeft NIRICT ook een aantal gebieden gedefinieerd waaraan gezamenlijk gewerkt zal worden: broadband communication systems, computer networks, multimedia and VR systems, ambient intelligence, security en enterprise information systems. Deze gebieden komen allemaal kort aan bod tijdens het congres. Ook wordt bij deze gelegenheid het NIRICT Research Plan uitgereikt.

Behalve de Minister van OCW en wetenschappelijk directeur prof. Peter Apers, zullen op 22 maart ook spreken collegevoorzitter Amandus Lundqvist van de TU/e en prof. Henk Zijm van de UT, ir. Paul 't Hoen namens ICTRegie en prof. Emile Aarts (Philips Research). Gastsprekers zijn Dave Parnas en Victor Hayes. Tijdens de lunch presenteren promovendi van de drie TU's met posters. Het middagprogramma is in het Engels.

Noot voor de pers

Pers is van harte welkom om het kick-off event van NIRICT bij te wonen. Het is een goede gelegenheid om in kort tijdsbestek met veel actuele ICT-onderwerpen kennis te maken en de betrokken onderzoekers te spreken. Aanmelding bij Wiebe van der Veen, Bureau Communicatie Universiteit Twente, email w.r.vanderveen@utwente.nl, tel (053) 4894244/06 45382730