Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 21 maart 2007

Aziz brengt spektakel in ridderzaal

Viering 50 jaar Verdrag van Rome

Ter gelegenheid van de viering van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome presenteert modevormgever AZIZ op 22 maart 2007 een live performance installatie en modeshow in de Ridderzaal. De spectaculaire voorstelling, die wordt bijgewoond door koningin Beatrix, het voltallige kabinet en regeringsvertegenwoordigers uit alle landen van de EU, verbeeldt verleden, heden en toekomst van Europa.

Het in 1957 afgesloten Verdrag van Rome wordt gezien als het begin van de Europese Gemeenschap. In de unieke performance in de Ridderzaal reflecteert AZIZ in beeld, geluid en design op vijftig jaar EU. Gebaseerd op de Griekse mythe van Zeus, die in de gedaante van een stier de beeldschone prinses Europa ontvoerde, creeert hij een parade van iconografische momenten die in ieders geheugen gegrift staan. Speeches van politici, klassieke momenten uit TV- en filmjournaals en monumenten uit de popgeschiedenis komen samen in een cocktail van feelgood en nostalgie, doorsneden met flarden van realiteit.

AZIZ
AZIZ is een Nederlandse modeontwerper die een eigen 'handschrift' in kleding heeft ontwikkeld. Hij speelt voortdurend met de relatie van kleding en identiteit. Kleding is als een tweede huid die de identiteit van de drager weerspiegelt en aldus 'gelezen' wordt door zijn omgeving. Het is tegelijkertijd ook een beschermlaag van al datgene wat niet openbaar en publiek gemaakt wil worden. Naast zijn eigen collectie ontwerpt AZIZ kostuums voor ondermeer opera's en hedendaagse moderne dans en ontwikkelt hij performances. AZIZ presenteerde zijn werk op de catwalks in Parijs, Londen en Wenen, in diverse theaters en musea in binnen- en buitenland waaronder het Guggenheim Museum, New York.

NOOT VOOR REDACTIE,

Ingezonden persbericht