Ingezonden persbericht


DEN HAAG, DINSDAG 13 MAART 2007

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Internationaal literatuufestival in Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten

Ramsey Nasr en Izaline Calister met Winternachten naar de Antillen en Aruba

Ramsey Nasr - foto Juliana Wilson
De auteur Ramsey Nasr en zangeres Izaline Calister reizen eind van deze maand met drie buitenlandse schrijvers naar de Antillen en Aruba. Ze nemen daar deel aan de derde editie van het internationaal literatuurfestival Crossing the Seas/Crusa Lama/Krusa Laman. Dit is een samenwerkingsproject van Winternachten uit Den Haag en organisaties op Aruba, Bonaire, Sint Maarten en Curaçao. Het festival brengt schrijvers en dichters samen uit zes historisch verbonden landen: Indonesië, Zuid-Afrika, Aruba, de Nederlandse Antillen, Suriname en Nederland. De vier auteurs en Izaline Calister en haar begeleiders maken een tournee en treden op elk van de eilanden op samen met lokale schrijvers en musici.

De schrijvers die voor Winternachten deelnemen aan de tournee zijn Ramsey Nasr (Nederland), Jit Narain (Suriname), Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika) en Nukila Amal (Indonesië). De Curaçaose/Nederlandse zangeres Izaline Calister zingt op de eilanden een nieuw repertoire van 'gezongen verhalen'. Ze wordt daarbij begeleid door Pernell Luciano Saturnino uit Curaçao en Edvard Verhoeff. Ze reizen naar Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten.

Lokale deelnemers zijn the Young Poets Society, Fabian Badejo, Sidonia Hodge, Jozef Makou, Leon Noel en Connis Vanterpool uit Sint Maarten; Frank Williams, Hubert Booi en Ernesto Rosenstand uit Aruba; Frans Booi, Monica Clarinda en Annie Francis uit Bonaire en Boy Dap, Sonia Garmers, Jopi Hart, Jennifer Martis en Erich Zielinski uit Curaçao.

Alle deelnemende schrijvers en dichters zullen voordragen in hun moedertaal. Tijdens de voordrachten worden de teksten in de lokale taal geprojecteerd: Engels, Papiamentu of Papiamento. Op elk van de eilanden zijn er avonden voor publiek en wordt er opgetreden voor middelbare scholieren en/of studenten. Het festival gaat van start in Sint Maarten op 22 en 23 maart (Cultural Center, Philipsburg), daarna zijn er publieksoptredens op Aruba (25 maart, Fort Zoutman, Oranjestad), Bonaire (27 maart, Kas di Arte, Kralendijk) en Curaçao (29 en 30 maart, Villa Maria en Teatro Luna Blou, Willemstad).

Stichting Winternachten richt zich sinds 1995 op het onderhouden en ontwikkelen van het netwerk van schrijvers uit Nederland en de 'verwantschapslanden' Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. Jaarlijks organiseert Winternachten het gelijknamige festival in Den Haag, met schrijvers, muziek en film uit deze landen. Daarnaast is Stichting Winternachten verantwoordelijk voor de organisatie van edities van 'Winternachten Overzee', in samenwerking met lokale organisaties in Jakarta, Durban, Kaapstad en Paramaribo.

Crossing the Seas/Crusa Lama/Krusa Laman wordt georganiseerd door Winternachten - internationaal literatuurfestival Den Haag, in samenwerking met Zeus Foundation, het eilandsbestuur van Sint Maarten en de Philipsburg Jubilee Library (Sint Maarten), Fundashion pa Planifikashon di Idioma en Roland Colastica (Curaçao), Bibliotheca Nacional Aruba en Wim Rutgers (Aruba), en Kas di Arte en SKAL (Bonaire). Eerdere edities van dit festival vonden plaats in 2003 en 2005.

Het festival wordt financieel mogelijk gemaakt (vanuit Nederland) door het Ministerie van OCenW, Stichting DOEN, het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds. Voor Curaçao: Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba, Algemeen Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen, Kas di Kultura, Nederlandse Vertegenwoordiging in Willemstad. Voor Sint Maarten: Eilandbestuur van Sint Maarten, Nederlandse Vertegenwoordiging in Philipsburg, UTS, Robbie's Lottery. Voor Aruba: Nederlandse Vertegenwoordiging in Oranjestad, Arubaanse regering. Meer informatie en beeldmateriaal: Winternachten, 070 3650222, of info@winternachten.nl.