Erasmus Universiteit Rotterdam

Grillige verloop van elektriciteitsprijzen beschreven

In het afgelopen decennium hebben vele landen hun elektriciteitsindustrie gedereguleerd: veel bedrijven zijn geprivatiseerd. Sinds die tijd zijn de elektriciteitsprijzen gebaseerd op de wet van vraag en aanbod. Omdat elektriciteit niet opgeslagen kan worden zoals olie en gas, het consumptiepatroon grillig is en er geen substituut van elektriciteit bestaat, schommelen de elektriciteitsprijzen vaak en op een extreme manier. In zijn proefschrift Dealing with Electricity Prices ontwikkelt Christian Huurman nieuwe methoden voor de beschrijving van prijzen op de spot- en derivatenmarkt en voor het portfoliomanagement op energiemarkten. Hij promoveert op donderdag 22 maart 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het deregulatieproces heeft geleid tot een enorme toename in de vraag naar elektriciteitsderivaten door marktspelers om het prijsrisico te beheersen. Eindgebruikers moeten nadenken over hun consumptiepatroon en een passende stroomportfoliostrategie kiezen die past bij hun risicopreferentie. Koop ik nu of op de dagtermijnmarkt? Electriciteitsuurprijzen van dagtermijncontracten zijn een panel, aldus de promovendus. De marktspelers moeten inzicht hebben in de uurprijzen en blokpatronen in uurprijzen onderling om zo verwachtingen en risico's bij stroomprijsbiedingen goed te kunnen inschatten. Huurman past tijdreeksanalyse, extreme waardetheorie en paneldatamethodologie toe, om daarmee toevoegingen aan te dragen voor de traditionele (spot- en derivaten) prijsmodellering- en portfoliomanagementtheorie. Hij werkte in zijn onderzoek met data van de meest actieve stroombeurzen wereldwijd.

Het onderzoek van Christian Huurman is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van RSM Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen. Aan ERIM zijn ruim 250 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers.

Promotor: prof.dr. C.G. Koedijk, hoogleraar Ondernemingsfinanciering