Gemeente Lingewaard


Inspraak Startnotitie
Aardgastransportleidingen Angerlo - Beuningen

Met ingang van donderdag 22 maart tot en met woensdag 2 mei 2007 ligt de Startnotitie Aardgastransportleidingen Angerlo Beuningen ter inzage. De startnotitie doorloopt een gecoördineerde inspraakprocedure op grond van de Wet milieubeheer, de Wet op de Ruimtelijke Ordening en, Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de Grondwaterwet.

Achtergrond

Gasunie is van plan om tussen Angerlo en Beuningen (nabij Wijchen) twee aardgastransportleidingen aan te leggen. Het betreft twee aansluitleidingen van circa 35 km met een doorsnede van 48 inch (120 cm) en een maximale gasdruk van 79,9 bar.[DEL:
:DEL] Het gekozen tracé is weergegeven in het onderstaande overzichtskaartje.

Overzichtskaart gekozen tracé

De bestemmingsplannen van de gemeenten op het gekozen tracé voor deze aardgasleidingen dienen hiervoor herzien te worden. Tevens zijn er vergunningen nodig in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en de Grondwaterwet (Gww).

De startnotitie

Ter onderbouwing van de bestemmingsplanherzieningen en de vergunningaanvragen zal Gasunie een milieueffectrapport (MER) opstellen. Door het opstellen van een MER is het mogelijk het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen in de besluitvorming. Als voorbereiding op het MER heeft Gasunie een startnotitie uitgebracht. Hierin worden de achtergronden van het project behandeld, geeft Gasunie aan wat het beoogde tracé van de gastransportleidingen is en de mogelijke varianten daarin. Ook geeft Gasunie aan welke milieuaspecten in het MER onderzocht zullen worden. Uit het MER zal duidelijk worden in hoeverre het leidingtracé voert door de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Indien nodig zal het MER voor de gevolgen voor de Natura 2000-gebieden Gelderse Poort, Nederrijn/Pannerdensch Kanaal en Waal een passende beoordeling bevatten.
Gasunie heeft met het aanbieden van de startnotitie aan de bevoegde gezagen kenbaar gemaakt een MER op te gaan stellen. Op grond van artikel 7.12 Wm leggen de bevoegde deze startnotitie ter inzage.

Waar kunt u de startnotitie inzien?

Voor de Wbr-vergunningen is Rijkswaterstaat bevoegd gezag, en voor de Gww-vergunning is dat de provincie Gelderland. De bevoegde gezagen voor de bestemmingsplanherzieningen zijn de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort, Lingewaard, Overbetuwe, Beuningen Wijchen, Rijnwaarden en Montferland. Bij al deze overheden ligt de startnotitie tegelijkertijd ter inzage.

De Startnotitie Aardgastransportleidingen Angerlo Beuningen kunt u met ingang van donderdag 22 maart tot en met woensdag 2 mei 2007 tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:


-de gemeentehuizen van Zevenaar, Duiven, Westervoort, Lingewaard, Overbetuwe, Beuningen, Wijchen, Rijnwaarden
en Montferland;


-het provinciehuis van Gelderland in Arnhem;


-de vestiging van de Rijkswaterstaat, Dienst Oost-Nederland in Arnhem.
De gemeenteLingewaard legt de startnotitie ter inzage bij de Gemeentewinkel te Huissen. Buiten de openingstijden kunnen de stukken worden ingezien na een afspraak met de Gemeentewinkel,

De startnotitie is ook op het internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Op grond van art. 7.14 Wet milieubeheer kan een ieder zienswijzen ten aanzien van de startnotitie kenbaar maken.
Tot en met 2 mei 2007 kunt u aangeven wat volgens u in het MER onderzocht moet worden om de benodigde besluiten te kunnen nemen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan:

SenterNovem, Bureau Energieprojecten T.a.v. de heer mr. ir. C.J.H. van den Bosch Postbus 93144
2509 AC DEN HAAG

Wij verzoeken u daarbij duidelijk te vermelden dat u inspreekt op de Startnotitie Aardgastransportleidingen Angerlo-Beuningen. Indien u mondeling wenst in te spreken, kunt u dit doen door te bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon (070) 379 89 79. U kunt in uw zienswijze verzoeken dat uw persoonlijke gegevens niet openbaar gemaakt worden.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Bureau Energieprojecten zal zorgdragen voor het doorzenden van uw mondelinge of schriftelijke zienswijze aan de bevoegde gezagen en de Commissie voor de milieueffectrapportage. De bevoegde gezagen zullen vervolgens richtlijnen voor het MER vaststellen. In deze richtlijnen leggen de bevoegde gezagen vast welke informatie Gasunie in het MER dient op te nemen. Bij het opstellen van de richtlijnen kunnen de bevoegde gezagen gebruik maken van uw reactie. Ook zullen de bevoegde gezagen rekening houden met het advies voor richtlijnen dat de Commissie voor de milieueffectrapportage uitbrengt. Wanneer Gasunie het MER heeft opgesteld, zal er voor u weer een mogelijkheid zijn hierop in te spreken.

Nadere informatie

Voor het verkrijgen van de startnotitie of voor informatie over de inspraakprocedure kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, (070) 379 89 79, www.bureau-energieprojecten.nl.