Gemeente Maastricht

Zoek product/dienst
Klachten & meldingen
Digitaal Loket
Burgerhandvest
Informatieavond over nieuw beleid cultureel erfgoed Maastricht

Op donderdagavond 22 maart organiseert de gemeente Maastricht een informatieavond over de nieuwe beleidsnota cultureel erfgoed 'springlevend verleden'. De informatiebijeenkomst vindt plaats in Hotel van der Valk, Nijverheidsweg 35 in Maastricht en begint om 19.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst krijgt de bezoeker een korte presentatie over de nota en bestaat de mogelijkheid te discussiëren over het nieuwe beleid. Wethouder Hazeu is bij de bijeenkomst aanwezig.

De gemeente Maastricht gaat het beleid op het gebied van monumentenzorg en archeologie herzien in de beleidsnota 'Springlevend Verleden'. Het doel hiervan is het cultureel erfgoed van Maastricht te behouden en waar mogelijk te versterken door behoedzame ontwikkeling en adequaat beheer. Maastricht wil dit bereiken door de volgende maatregelen te nemen: · Extra aandacht voor rijksmonumenten met een restauratieachterstand door actieve subsidielobby, het zoeken van herbestemmingmogelijkheden of praktische advisering; · Voor de begroting 2008 het voorstel mee nemen om jaarlijks ¤ 200.000 te reserveren voor behoud van het cultureel erfgoed. De stad dreigt nu restauratiekansen te missen omdat zij geen geld heeft voor cofinanciering; · Een visie ontwikkelen voor de Maastrichtse Vestingwerken om de potenties en ontwikkelingsmogelijkheden goed op elkaar af te stemmen; · Het Maastrichtse culturele erfgoed inbedden in de bestemmingsplannen ten behoeve van een adequate en integrale bescherming. Hierdoor wordt cultuurhistorie als één van de uitgangspunten meegenomen bij nieuwe ontwikkelingen in de stad. Naast de 1600 Rijksmonumenten heeft Maastricht twee beschermde stadsgezichten en zo'n 2000 waardevolle objecten en structuren; · De archeologische onderzoeksverplichting op Maastrichts grondgebied koppelen aan de voorwaarden van de bouw-, sloop-, en aanlegvergunning.

De beleidsnota staat op www.maastricht.nl Belangstellenden kunnen tot 15 april hun mening kenbaar maken aan de Gemeente Maastricht, t.a.v Vera hamers, Postbus 1992, 6201BZ Maastricht. De reacties worden waar mogelijk verwerkt in de nota, waarna de nota wordt behandeld in de Gemeenteraad.