Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Koenders lanceert waterprojecten van Unie van Waterschappen op Wereldwaterdag

14-03-2007 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) geeft op Wereldwaterdag, 22 maart aanstaande, de aftrap van de eerste drie internationale waterprojecten van de Unie van Waterschappen. De initiatieven in Nicaragua, Zuid-Afrika en Hongarije richten zich op verbeterd waterbeheer en extra toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De projecten worden gefinancierd door een solidariteitsfonds van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). Vanuit het NWB fonds kunnen Nederlandse waterschappen projecten uitvoeren op het gebied van water en sanitatie en hun kennis en ervaring aan andere landen beschikbaar maken.

Het project in Nicaragua voorziet in verbeterd beheer van het stroomgebied bij de stad Matagalpa, de realisatie van 80.000 aansluitingen voor drinkwater en sanitatie en zuivering van afvalwater. In Zuid-Afrika worden bestuurders opgeleid van plaatselijke waterschappen. En in Hongarije ondersteunen de Nederlandse waterschappen bij de inrichting van twee stroomgebieden rond het Balaton meer en het Velence meer.

De initiatieven sluiten nauw aan bij het ontwikkelingsbeleid van minister Koenders gericht op verbeterd waterbeheer en een verbeterde toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Verbeterde toegang tot schoon drinkwater en sanitatie is verder een van de Millennium Ontwikkelingsdoelen waaraan ook Nederland zich in internationaal verband heeft gecommitteerd. Met deze initiatieven geeft het NWB uiting aan zijn betrokkenheid met water en een betere leefomgeving, ook in het buitenland. Het ministerie is verheugd dat er op die manier steeds meer middelen beschikbaar komen voor internationale ontwikkeling.

Op Wereldwaterdag wordt jaarlijks op 22 maart nationaal en internationaal aandacht gevraagd voor het belang van verstandig waterbeheer.