Rembrandt. De tekeningen uit Berlijn

15.03.2007 / 15:12 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Museum het rembrandthuis

Museum het rembrandthuis

Persbericht
maart 2007

Rembrandt. De tekeningen uit Berlijn

Museum Het Rembrandthuis
22 maart - 28 mei 2007

Van 22 maart tot 28 mei 2007 toont Museum Het Rembrandthuis alle tekeningen van Rembrandt uit het Kupferstichkabinett in Berlijn. Deze wereldberoemde collectie bevat louter meesterwerken, waaronder ontroerende persoonlijke documenten als het met zilverstift getekende portret van Saskia, de jonge bruid van de kunstenaar.

Rembrandt was een van de grootste tekenaars aller tijden. Zelfs de kleinste schetsen getuigen van zijn ongeëvenaarde vermogen om menselijke emoties en bewegingen met enkele trefzekere lijnen te verbeelden. Razendsnel zijn figuren en landschappen met pen, zilverstift of krijt vastgelegd. Rembrandts tekeningen brengen ons, misschien nog meer dan zijn schilderijen, rechtstreeks in contact met de geniale scheppingskracht van de kunstenaar.

Het Kupferstichkabinett van de Staatliche Museen te Berlijn bezit één van de belangrijkste collecties Rembrandt-tekeningen ter wereld. Door de diversiteit aan onderwerpen - verhalen uit de bijbel en de mythologie, voorstellingen uit het dagelijks leven, landschappen, portretten, figuurstudies - en de grote variatie in functie en techniek biedt de collectie een representatief overzicht van Rembrandts tekenkunst.

Na eerder te zijn tentoongesteld in het Kupferstichkabinett te Berlijn en het Institut Néerlandais te Parijs, zullen de tekeningen vanaf 22 maart voor de eerste maal in Nederland te zien zijn.

Aan de tentoonstelling ging een grondig onderzoek naar de authenticiteit van de tekeningen vooraf. Dit onderzoek werd grotendeels verricht door de conservator van het Kupferstichkabinett Dr.Holm Bevers. Van de 130 bladen die vroeger als eigenhandig golden, kunnen er nu 55 aan Rembrandt worden toegeschreven. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin alle tekeningen worden beschreven.
Op de tentoonstelling zijn deze 55 tekeningen te zien plus 25 bladen met werk van leerlingen waaronder Gerbrandt van den Eeckhout, Ferdinand Bol en Carel Fabritius.

Beeldmateriaal kunt u downloaden via: www.rembrandthuis.nl Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Tel: 020 5200403
E-mail: petrakana@rembrandthuis.nl