Gemeente Arnhem

Behandeling varianten Rijnbooghaven door de raad De mogelijke varianten voor de haven in het Rijnbooggebied en het preferendum daarover hebben de afgelopen maanden veelvuldig de publiciteit gehaald. Er zijn flitssessies, stadsdebatten en evenementen georganiseerd. Allemaal om de best mogelijke varianten voor de Rijnbooghaven boven water te krijgen. Het college is bijna klaar en presenteert haar varianten op donderdagavond 22 maart aan de raadsleden. Vervolgens vindt vrijdag 23 maart van 16.00 uur tot 18.00 uur in het stadhuis een bijeenkomst plaats voor alle Arnhemmers, waarbij het college de varianten aan de stad presenteert.

De raad aan zet
De gemeenteraad is na de 22ste maart aan zet. De komende periode gaat hij de geselecteerde varianten bespreken. Eerst Informatief dan Meningsvormend en tenslotte besluit de gemeenteraad op 23 april of dit de varianten zijn die via een preferendum aan u voorgelegd kunnen worden.

Twee inspraakmomenten
Om deze beoordeling goed te kunnen maken, wil de raad eerst weten wat u vindt van de gepresenteerde varianten. Daarvoor heeft hij twee momenten ingepland, maandagavond 26 maart en maandagavond 2 april. De eerste avond is speciaal bedoeld voor burgers die bijvoorbeeld een alternatieve variant hebben ontwikkeld (opgave vóór 12.00 uur op 26 maart). Op 2 april, voorafgaande aan de informatieve behandeling, is er ook gelegenheid tot inspreken (3 tot 5 minuten per inspreker afhankelijk van het aantal).
Wilt u inspreken of heeft u een vraag over welk moment het meest geschikt is voor u om in te spreken, neem dan contact op met de griffie, telefoon 3773851.

Discussie en Debat
Als de raad zich voldoende geïnformeerd weet, volgt op 16 april een discussie tussen de fracties tijdens de meningsvormende behandeling en kan de raad op 23 april na een raadsdebat een besluit nemen. Behalve over de varianten voor de haven die in het preferendum aan de burgers worden voorgelegd neemt de raad op 23 april ook een besluit over de vraag wat er met de uitslag van het preferendum moet gebeuren. De raad kan namelijk besluiten dat hij de uitslag slechts als een advies beschouwt of de raad kan op de 23ste april (dus bij voorbaat) aangeven wij nemen de variant waarop het hoogste percentage stemmen is uitgebracht over.