ABVAKABO FNV


Wereld Waterdag 22 maart: EU-beleid moet anders

Donderdag 22 maart is het Wereld Waterdag. Een aantal organisaties, waaronder ABVAKABO FNV, grijpen de dag aan voor een oproep aan de Europese Commissie: die moet stoppen met het promoten van de private sector in de watersector, met name in ontwikkelingslanden.

In een groeiende reeks landen wordt geprobeerd om de watervoorziening te privatiseren: Bolivia, Guyana, Tanzania. De ervaringen laten zien dat private partijen vaak niet genoeg investeren of niet voldoende efficiencywinst maken om ook de `urban poor' van betaalbaar water te voorzien.

Ondanks deze mislukkingen blijft de Commissie doorgaan met het stimuleren van private partijen in de watersector en reinigingsdiensten. Ook oefent de Commissie druk uit op ontwikkelingslanden om deze sectoren open te stellen voor Europese multinationals.

De organisaties die de oproep steunen, een brede coalitie van maatschappelijke organisaties, vinden dat deze benadering moet veranderen. De Europese Commissie moet erkennen dat goed drinkwater een mensenrecht is. Ontwikkelingslanden verdienen ondersteuning bij het concreet maken van dat recht.
Wereldwijd wordt 90 procent van het kraanwater publiek aangeboden, door sterke publieke nutsbedrijven. Goede voorbeelden zijn Brazilië, India en Oeganda, waar een groeiend aantal mensen toegang heeft tot gezond en schoon kraanwater.

De ondertekenaars van de oproep pleiten ervoor dat de EU:
* ophoudt hulpbudgetten te gebruiken om de private sector te faciliteren;

* haar verzoeken om openstelling van markten intrekt;
* meer geld beschikbaar stelt voor hulp en publieke investeringen in de sector;

* de ontwikkeling van sterke nutsbedrijven bevordert, door `publiek-publieke samenwerking', uitwisseling van expertise en samenwerking met lokale gemeenschappen.

Meer informatie over de campagne rond Wereld Waterdag 19-03-2007 | Meer over: nuts, privatisering, publieke sector, water |