Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Changing Faces en WORK
Tentoonstelling, boek en lezingendag

Changing Faces is een Europees samenwerkingsproject van een aantal universiteiten en presentatie-instellingen. Leidende partners zijn de Universiteit Leiden, de University of Sunderland (GB), de Arts Council England, de University of Jyvaskyla (SF), Museum Folkwang (D) en Dom fotografie (SL). Changes Faces, dat wordt gesteund met Culture 2000-middelen van de Europese Unie, kent een looptijd van drie jaar en richt zich in die periode geheel op het thema 'WORK'.

'WORK' wordt in dit verband benaderd vanuit verschillende posities: wel/geen werk, verschuiving/verplaatsing van werk en arbeidskrachten binnen de (nieuwe) Europese grenzen resp. daarbuiten, ethische aspecten van werk en de sociale betekenis/plaats van werk voor individuele burgers.
Binnen dit kader worden per jaar opdrachten verstrekt aan zes fotografen. Door het verstrekken van opdrachten wordt gepoogd een nieuw licht te werpen op diverse sociaal-maatschappelijke aspecten van de uitdijende Europese Unie. Daarbij vormt de situatie in zowel huidige als (mogelijk) toekomstige lidstaten het onderwerp.

De tentoonstelling WORK
De resultaten van de foto-opdrachten worden ieder jaar in een ander land aan het publiek gepresenteerd en begeleid door een publicatie. Voor de opdrachten van 2006 is de eer aan Nederland en zullen de resultaten in maart 2007 in De Lakenhal in Scheltema (Leiden) worden gepresenteerd.
Deelnemende fotografen zijn: Xavier Ribas (Spanje), Tuomo Manninen (Finland), Vincent Debanne (Frankrijk), Ulrich Gebert (Duitsland) en Luigi Gariglio (Italië).

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van de Faculteit der Kunsten van de Universitieit Leiden, met name de masteropleiding Photographic Studies, het Stedelijk Museum De Lakenhal / Actuele Kunst en de Stichting Paradox.

De publicatie WORK
Het boek fungeert niet alleen als catalogus, maar geeft ook ruimte aan meer algemene theoretische overwegingen rond het thema. Een van de doelen van Changing Faces is de integratie van theorie en praktijk. De resultaten van het Changing Faces Symposium dat in oktober 2006 in Jyväskylä in Finland werd gehouden, zullen als basis dienen. Met name voor de resultaten van het onderzoek naar de (On)zichtbaarheid van Werk door Helen Westgeest (Universiteit Leiden), Kimmo Lehtonen (University of Jyvaskyla) en Alexandra Moschovi (University of Sunderland) is in het boek plaats gereserveerd. Tevens wordt een bijdrage van Mirelle Thijsen (Universiteit Leiden) opgenomen over bedrijfsfotografie en de Stork-fotocollectie.

Lezingendag 22 maart 2007
Op 22 maart zal, voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling, een lezingendag worden georganiseerd. Tijdens deze dag zullen niet alleen de fotografen hun werk toelichten, maar ook academici hun onderzoek naar de (On)zichtbaarheid van Werk presenteren. De lezingendag sluit af met de opening van de tentoonstelling WORK om 17.00 uur in Scheltema.

Programma Lezingendag

Informatie en informatie
Lezingendag WORK
Donderdag 22 maart 2007, 10.00-16.00 uur
Toegang: 15,- euro (studenten 7,50)
LAKtheater, Cleveringaplaats 1, Leiden.
Aanmelden bij Daphne Hogeweg of Karen Lüthke, e-mail: .

Tentoonstelling WORK
Opening: donderdag 22 maart, 17.00 uur
Te zien: vrijdag 23 maart tot en met zondag 13 mei 2007 Toegang: gratis
De Lakenhal in Scheltema | Marktsteeg 1 | Leiden Open: di t/m zo van 12.00-17.00 uur.
WORK e-flyer