Ontwerpen voor palliatieve zorg

19.03.2007 / 11:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De stagg

De stagg

Ontwerpen voor palliatieve zorg

Amsterdam, 19 maart 2007- De Stichting Architectenonderzoek Gebouwen Gezondheidszorg (Stagg) presenteert donderdag 22 maart tijdens de Bouwdag Ouderenzorg 2007 het boek Ontwerpen voor palliatieve zorg. De publicatie vormt de weerslag van een (ontwerp)studie, gericht op de huisvestingsaspecten van palliatieve zorg - de zorg die er naar streeft om de patiënt met een levensbedreigende ziekte (en zijn naasten) een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Naast het gewone sterven thuis en het sterven in intramurale instellingen, ontstaat er steeds meer behoefte aan voorzieningen waar mensen in een waardige, beschutte en zorgzame omgeving, naar eigen inzicht en mogelijkheden, afscheid van het leven kunnen nemen. Sterven in een passende omgeving, niet thuis of in een tehuis, maar in een bijna-thuis-huis, genereert nieuwe vragen voor hulpverleners en instanties, maar ook voor architecten en bouwers in de gezondheidszorg.

Voor de palliatieve zorg is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw de maatschappelijke en politieke belangstelling sterk toegenomen. Het euthanasievraagstuk, in relatie tot de kwaliteit van zorg voor stervenden, en de vergrijzing van de bevolking zijn hieraan mede debet. Nederland telt inmiddels een groot, en nog steeds toenemend aantal palliatieve (terminale) voorzieningen. Volgens de meest recente inventarisatie van het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, telde ons land in 2006 230 PTZ-voorzieningen. Het NIVEL spreekt van 'een explosieve groei'; jaarlijks neemt het aantal voorzieningen met veertig procent toe. Begin 2007 zijn veertig palliatieve zorgvoorzieningen in oprichting.

De publicatie Ontwerpen voor palliatiave zorg bevat allereerst een bewerking van de voordrachten van vier deskundigen uit de zorgsector die zij hielden tijdens een workshop. Daarna volgt een Beschrijvend Programma van Eisen, gebaseerd op de wensen van de bewoners, zorgverleners, naasten en vrijwilligers. De ontwerpstudies van dertien architecten(bureaus) vormen het hart van de uitgave. Het boek besluit met een Reflectie op de inzendingen.

De Stagg wil met deze (ontwerp)studie de initiatiefnemers van de verschillende vormen van palliatieve zorg inspiratiebronnen voor de huisvesting aanreiken, vanuit de beleving van de patiënt.


Noot voor de redactie,