Programma Ridderzaal 22 maart: 50 jaar Europese samenwerking

50 jaar Europese samenwerking wordt op donderdag 22 maart gevierd met een aantal activiteiten. Naast de officiële viering in de Ridderzaal vindt de prijsuitreiking van een essaywedstrijd over Europa plaats, een persconferentie voor schoolkrantredacteuren, een discussie over Europa met scholieren en een rondetafelgesprek met studenten.

In de Ridderzaal, zal in aanwezigheid van H.M. de Koningin, een anderhalf uur durend cultureel programma de revue passeren. De minister-president zal daarbij terugblikken op vijftig jaar samenwerking en ingaan op de huidige uitdagingen van de Europese Unie. Met een uniek cultureel programma bestaande uit film, toneel, muziek en een 'catwalk show' wordt uiting gegeven aan de dynamiek van 50 jaar Europese samenwerking.


1. Prijsuitreiking essaywedstrijd Nederlandse studenten

(plaats: ministerie van Buitenlandse Zaken 10.30-12.15)

Het thema van de wedstrijd is 'de rol van Nederland in Europa en de wereld in de 21e eeuw'. De winnaar van de eerste prijs mag mee op een buitenlandse reis van staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken. Timmermans zal de prijs uitreiken.

Programma:

10.30-10.40 inleiding van Tom de Bruijn, permanent vertegenwoordiger bij de EU

10.40-11.45 drie jonge beleidsmedewerkers vertellen over hun EU-werk

11.45-12.15 toelichting juryrapport en prijsuitreiking door staatssecretaris Timmermans

(voor bijwonen graag opgave via 070-348 7510 directie Voorlichting Buitenlandse Zaken)


2. Persconferentie voor schoolkrantredacteuren met Timmermans, Kroes en Marijnissen

(plaats: Nieuwspoort 13.30-14.30)

Staatssecretaris Frans Timmermans geeft deze persconferentie samen met de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes en SP fractieleider Jan Marijnissen. Sophie Hilbrand (BNN) is gespreksleider. De 50 schoolkrantredacteuren kunnen vragen stellen, de landelijke en regionale pers is uitgenodigd als toehoorder.

(voor bijwonen graag opgave via 070-348 7510 directie Voorlichting Buitenlandse Zaken)


3. Discussie met Minister Verhagen

(plaats: Rolzaal in de Ridderzaal 13.45-15.00)

Een discussie over hoe jongeren de Europese Unie ervaren en wat ze er over leren op school met een honderdtal scholieren afkomstig van VMBO, HAVO en VWO, met als gastheer minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Andere deelnemers aan de discussie zijn Hans van Baalen (VVD voorzitter vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken), Harry van Bommel (SP) en europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GL). (voor bijwonen graag opgave via 070-348 7510 directie Voorlichting Buitenlandse Zaken)


4. Rondetafelgesprek tussen studenten en minister-president Balkenende

(plaats: Thorbeckezaal in het Torentje 14.30-15.00)

Minister-president Jan Peter Balkenende zal met een groep Nederlandse studenten de discussie aangaan over hoe zij Europa ervaren, wat zij als resultaten van 50 jaar samenwerking en als uitdagingen voor de toekomst zien.

(voor bijwonen graag opgave via 070-3564114, er is beperkt ruimte, zo nodig pool.)


5. Feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal (15.30-16.50)

De viering in de Ridderzaal is gericht op een breed publiek. Naast genodigden uit de politiek en het bedrijfsleven zijn bij de bijeenkomst ruim 200 jongeren aanwezig. Tijdens het unieke culturele programma zal de minister-president terugblikken op vijftig jaar samenwerking en ingaan op de huidige uitdagingen van de Europese Unie. Minister Verhagen zal een kort welkomstwoord houden en staatssecretaris Timmermans sluit de viering af.

Het culturele programma

'Ondertussen in Europa' bestaat uit korte films die een bont palet aan Europese verhalen vertellen. Van Roemenie tot Verenigd Koninkrijk, van Estland tot Spanje.

Het toneelstuk 'De opruiming van Europa' over de zin en onzin van Europese wetgeving wordt uitgevoerd door het Vlaamse toneelgezelschap NTGent.

De Hongaarse muzikant/componist Yonderboi en de Nederlandse chansonnière Wende Snijders voeren samen een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd nummer op. Jazzy triphop en Oost-Europese folk in combinatie met Nederlandse popmuziek en het Franse chanson.

Via de Griekse mythe over de ontvoering van Europa leidt Aziz Bekkaoui ons door 50 jaar Europese geschiedenis. Appellerend aan ons collectieve Europese geheugen komt een wervelende parade van mode, geluiden, beelden en kleuren voorbij.

50 jaar samenwerking Europa

Op 25 maart 1957 werden de Verdragen van Rome ondertekend door België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Deze verdragen verankerden de Europese samenwerking en hadden onder meer de totstandkoming van een gemeenschappelijke markt tot doel.

Het proces van Europese integratie begon kort na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal Europese leiders kwam tot de overtuiging dat een duurzame vrede alleen kon worden bereikt door economie en politiek met elkaar te verenigen. Vanaf 1951 werd samengewerkt via de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). De EGKS had tot doel de kolen- en staalindustrie van West-Europa met elkaar te verbinden zodat oorlogen zouden worden voorkomen. De verdragen die volgden waren het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom).

Tezamen vormden deze verdragen de Europese Gemeenschappen (EG). De EG was de basis voor de huidige Europese Unie (EU). Vanaf de oprichting van de EU in 1992 werken de EU-lidstaten ook samen op het gebied van het buitenlands beleid en op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Sinds begin 2007 zijn Roemenië en Bulgarije toegetreden en bestaat de Europese Unie uit 27 lidstaten.

Noot voor redacties (