Gemeente Hoogeveen


* Hoogeveen krijgt defibrillatoren - 20 maart 2007
* Rijkswaterstaat verkast binnen Hoogeveen - 19 maart 2007
---

20 maart 2007

Afzender: College B&W en Rotary Hoogeveen-Middenveld

Hoogeveen krijgt defibrillatoren

Zwembad De Dolfijn in Hoogeveen krijgt donderdag 22 maart 2007 de eerste van tien defibrillatoren die aan de bevolking van de gemeente Hoogeveen worden geschonken. Het gaat om een project op initiatief van Rotary Hoogeveen-Middenveld. Defibrillatoren kunnen mensen met een hartstilstand redden op een moment dat de ambulance nog niet gearriveerd is.

De Rotary heeft ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum een defibrillator geschonken en een aantal bedrijven en de gemeente bereid gevonden ook een aantal apparaten te bekostigen. De Rabobank Zuidwest-Drenthe betaalt drie exemplaren, Univé Hoogeveen twee stuks en de Hema een exemplaar. De gemeente neemt de kosten voor haar rekening voor eveneens twee defibrillatoren. Ook betaalt de gemeente de opleidingen voor het werken met de defibrillatoren en bewegwijzering naar de locaties waar deze aanwezig zijn.

De gemeente heeft in overleg met deskundigen een aantal locaties gekozen om de defibrillatoren zo goed mogelijk te spreiden.

Locaties

De defibrillatoren komen op de volgende plaatsen: een winkel in de Hoofdstraat, het gemeentehuis, zwembad De Dolfijn, de turnhal achter het politieburau, sporthal Valkenlaan, winkelcentrum De Wielewaal, de huisartsenpraktijken in Elim en Hollandscheveld en de buurthuizen in Fluitenberg en Tiendeveen.

Binnen de gemeente is al een aantal defibrillatoren aanwezig, namelijk in Buurthuis Pesse, de rijdende huisartsenpost Hoogeveen, bioscoop Luxor, Stork aan de Edisonstraat, TVM aan de Van Limburg Stirumstraat, theater de Tamboer aan de Hoofdstraat en Unigarant aan de Schutstraat.

Wat is een defibrillator?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat om mensen met een hartstilstand mee te reanimeren als de ambulance er nog niet is.
In Nederland krijgen meer dan 10.000 mensen per jaar een hartstilstand. In 20 procent van de gevallen gebeurt dit op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Normaal gesproken overleeft slechts 10 procent een hartstilstand. Maar als binnen vijf minuten een elektrische schok kan worden afgegeven, stijgt de overlevingskans met ongeveer 70 procent. Het voordeel van de AED is de zeer envoudige bediening. Het apparaat meet zelf hoe groot de schok moet zijn en geeft gesproken aanwijzingen. Iedereen met kennis van reanimatie kan een AED bedienen.