Gemeente Castricum

Winkelgebied krijgt met kaderstelling langzaam vorm

Na de ontwikkelingen bij het Kultuurhuis en het gemeentehuis is nu ook deel drie van de ontwikkelingsvisie Geesterduin aan de beurt: het winkelcentrum. Het college van burgemeester en wethouder heeft de uitgangspunten van de visie voor het winkelcentrum nader uitgewerkt . Het college legt deze kaderstelling op 22 maart voor aan de gemeenteraad.

In mei 2005 is door de gemeenteraad de Ontwikkelingsvisie Geesterduin vastgesteld.

In de Ontwikkelingsvisie Geesterduin zijn de belangrijke uitgangspunten voor de plannen in dit gebied van Geesterduin vastgesteld. Dit geldt dus ook voor de plannen voor het winkelgebied. De belangrijkste uitgangspunten op een rij:


1. De herontwikkeling van Geesterduin moet de uitstraling van het winkelcentrum versterken, waardoor de functionele kwaliteit (als de goede bereikbaarheid) aangevuld wordt met een goede uitstraling: modern, open en verzorgd;


2. Woningbouw in het winkelgebied is gewenst;


3. De hoogte voor de nieuw toe te voegen bouwhoogten zijn voor de bakens 8 lagen plus 1 winkellaag en voor de overige bebouwing 3-4 lagen plus 1 winkellaag. De woonbebouwing op de huidige parkeerterreinen langs de Geesterduinweg mag uit maximaal 4 lagen bestaan;


4. Er wordt voorzien in uitbreiding van het winkelvloeroppervlak;


5. De Geesterduinweg wordt onderbroken voor autoverkeer teneinde de deelgebieden met elkaar te kunnen verbinden.

Voordat gestart kan worden met het ontwikkelen van een concreet plan voor het winkelcentrum is het noodzakelijk de uitgangspunten van de Ontwikkelingsvisie Geesterduin nader uit te werken. Deze uitwerking heeft plaatsgevonden in de zogenaamde "kaderstelling Winkelgebied Geesterduin".

In deze kaderstelling zijn nader uitgangspunten opgenomen met betrekking tot winkeloppervlakte, het soort woningen (prijsklasse), de stedenbouwkundige kwaliteit, Duurzaam omgeven (milieu) en verkeer. Daarnaast zijn er afspraken in opgenomen over de wijze waarop omwonenden bij de planvoorbereiding worden betrokken.

Op 22 maart 2007 wordt de kaderstelling Winkelgebied Geesterduin eerst behandeld in de raadscarrousel. Vervolgens is het de bedoeling dat de kaderstelling Winkelgebied Geesterduin op 6 april 2007 vastgesteld wordt door de gemeenteraad.