Ingezonden persbericht


Maatschappelijk Ondernemers Groep

PERSBERICHT

Utrecht, 20 maart 2007

22 maart jongerenwerkers aan het woord

Jongerenwerk verbindt jeugd met samenleving

Jongerenwerkers, de oren en ogen van de buurt en de makelaars van de vrije tijd. Nederland vraagt om sterk jeugdwerk. De jeugd verdient het. Jongerenwerkers zijn een vanzelfsprekendheid in de buurt maar zelden komt hun werk in de schijnwerpers. Dat gebeurt op 22 maart. In Eindhoven, Rotterdam en Apeldoorn komen jongerenwerkers uit het hele land bijeen voor de tweede landelijke jongerenwerkdag.

Een aantrekkelijke en nuttige invulling van vrije tijd voorkomt doelloos rondhangen in en om het huis, voorkomt kattenkwaad en erger, voorkomt depressies en gezins- of straatterreur. De rol van het jeugd- en jongerenwerk is hier onontbeerlijk. In de stad, het dorp, de wijk, de buurt of de straat loopt het uit de hand als niemand rekening houdt met elkaar. En dat gebeurt eerder als mensen elkaar niet kennen. Dan ontstaat onveiligheid en (kleine) criminaliteit. De jongerenwerkers kunnen dit voor zijn. Met tegenzin naar school, gepest worden op het schoolplein, geen duidelijk toekomstperspectief en uitsluiting. Het vroegtijdig verlaten van het (beroeps)onderwijs zonder kwalificatie moet voorkomen worden door een goed begeleidings- en mentorsysteem. Het jeugdwerk coördineert maatschappelijke stages en begeleidt jongeren tussen onderwijs en maatschappij.

Dit zijn voorbeelden van de verbindende rol van jongerenwerkers in de buurt en op school. Dichtbij de gezinnen maken zij werk van preventie. Ze dragen bij aan leefbare buurten, zorgen voor motiverend onderwijs en nuttige vrije tijd. Het jongerenwerk staat op 22 maart in de schijnwerpers en dat is nodig. Er is een groot tekort. De MOgroep heeft berekend dat er 2500 jongerenwerkers meer extra nodig zijn en dat kost 100 miljoen euro. Een investering die in het niet valt bij de opbrengst. Zorg- en justitiekosten worden voorkomen. In de drie steden wordt dat duidelijk op de jongerenwerkdag. Professionaliteit, de verbindende rol, de samenwerking en de praktijkvoorbeelden komen aan bod met in Apeldoorn een afsluiting met een gezamenlijke cooling down en vanaf 16.30 uur op alle drie de plaatsen een after-party.

Perscontacten: Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 533 23 759. Informatie: www.jongerenwerk.nl en www.mogroep.nl , standpunten, jeugdbeleid