Provincie Groningen

Startconferentie procesmanagement jeugdzorg 20 maart 2007

Op donderdag 22 maart aanstaande komen alle partijen die iets te maken hebben met jeugdbeleid en jeugdzorg samen op de startconferentie procesmanagement jeugdzorg. Aan het eind van de conferentie zetten al deze partijen hun handtekening, om de intentie te onderstrepen dat men samen verbeteringen door wil voeren in de jeugdzorg. Met als doel dat kinderen met problemen niet meer tussen wal en schip vallen of op zorg hoeven te wachten in de provincie Groningen.

De provincie Groningen wil de komende jaren samen met alle betrokken partijen verbeteringen in de jeugdzorg doorvoeren. Om dit te bereiken is een Plan van aanpak procesmanagement jeugdzorg opgesteld. De conferentie is het startsein voor de uitvoering. Aanwezig zijn wethouders en ambtenaren van de Groninger gemeenten, Bureau Jeugdzorg, het Zorgkantoor en vertegenwoordigers vanuit jeugdzorginstellingen, justitie (o.a. het Poortje, de Raad van de Kindermishandeling, de politie), de sector Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG), onderwijs en welzijn.

Www.jeugdinformatiegroningen.nl
In opdracht van provincie is de website
www.jeugdinformatiegroningen.nl ontwikkeld. Dit is een databank met gegevens uit onderzoek en statistiek over jeugdigen (0-24 jaar) in de provincie Groningen voor gemeenten en instellingen. De site wordt op de conferentie gelanceerd.

Jongeren aan de slag
Op een conferentie over jeugd mogen jongeren niet ontbreken. Een aantal jongeren uit het trendteam van de provincie Groningen krijgen een dag voor de conferentie een workshop over het doen van interviews en filmen. De volgende dag zullen zij op de conferentie aanwezigen op hun eigen wijze interviewen en dit met een camera vastleggen. Het resultaat wordt bij de lunch vertoond.

Verbeteringen
In de jeugdzorg beleidsnotitie Samen Sterk, sturen op kwaliteit in de jeugdzorgketen heeft de provincie de volgende doelstellingen vastgelegd. Op basis van deze notitie is het Plan van Aanpak procesmanagement jeugdzorg opgesteld.

1. Het sluitend maken van de keten jeugdbeleid - jeugdzorg van 0-23 jaar. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor preventief jeugdbeleid en hulp aan jongeren met 'beginnende' problemen. De provincie is verantwoordelijk voor jeugdzorg die nodig is bij zware opgroei- en opvoedingsproblemen. Het gemeentelijke en provinciale beleid en de uitvoering ervan moet goed op elkaar aansluiten, zodat er geen kinderen tussen wal en schip vallen.

2. Bewerkstelligen van de overgang van aanbodgeoriënteerde jeugdzorg naar vraaggerichte jeugdzorg. Bij het bepalen van wat een jongere voor hulp nodig heeft, wordt nu nog te veel het bestaande aanbod dat uitgangspunt genomen. Maar er moet uitgegaan worden van de (steeds wisselende) vraag. De provincie moet ervoor zorgen dat het aanbod daarop wordt afgestemd.

3. Verbeteren en aanscherpen van de sturing van de provincie Groningen.

20 maart 2007