Gemeente Dongeradeel

Adviesraad Binnenstad
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)


---

Compostactie

Op donderdag 22 maart, vrijdag 23 maart van 9.00 -12.00 uur en van 13.00 -17.00 uur en op zaterdag 24 maart van 9.00 -12.00 uur kunnen alle inwoners van de gemeente Dongeradeel weer gratis compost ophalen van het gemeentelijk terrein aan de Birdaarderstraatweg 86 net buiten Dokkum. Er kan per inwoner maximaal 1 aanhangwagen worden meegenomen. Hoewel er weer een grote berg compost zal liggen geldt het motto op is op.

De compost wordt aangeboden als dank voor de inspanningen die inwoners leveren om de afvalscheiding een succes te maken. Door de gescheiden inzameling van afval hoeft er minder afval gestort of verbrand te worden. Bovendien kan het groente-, fruit- en tuinafval worden omgezet in een hoogwaardig eindproduct. Hierdoor kan een stijging van de afvalstoffenheffing worden voorkomen. Afval storten en verbranden is namelijk veel duurder dan composteren.

De gratis compost is gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval. In Dongeradeel is hier vorig jaar 3064 ton van ingezameld. Dat is zon 122 kilogram per persoon. Het kan nog beter, want de grijze containers zijn gemiddeld nog gevuld met zon 15% schillen, etensresten en snoeiafval.