Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


|                                                                       |
|PERSMEDEDELING VAN KAMERVOORZITTER Herman DE CROO                      |
VERKIEZINGEN 2007
"simpel maar niet simplistisch"

Ter gelegenheid van de verkiezingen lichten de Kamervoorzitter en Toemeka, vzw voor een verstaanbare samenleving, hun actie
voor laagdrempelige burgerinformatie toe

Internationale zaal - donderdag 22 maart te 11u 30 met Siegfried Bracke

Politici, ambtenaren en Wetstraat - journalisten bezondigen zich gemakkelijk aan het "Wetstraatees". We staan er niet bij stil dat sommige burgers die taal niet zo goed begrijpen.
Toch is het belangrijk dat die burger degelijk geïnformeerd is en met kennis van zaken aan de stembusgang meedoet. Dan pas kan een democratisch systeem goed werken.

Sinds 1999 werkten de Kamer en Toemeka bij iedere federale verkiezing samen om het kiesproces te duiden voor groepen van mensen die zich niet onmiddellijk door politiek aangesproken voelen. Zo ook met deze verkiezingen. Een laagdrempelig en verstaanbaar educatief pakket werd uitgewerkt.
Wenst u daar meer over te weten dan bent u zeer welkom op de persvoorstelling waar de Kamer en Toemeka hun vormingsacties over de verkiezingen zullen toelichten.

Maar toch willen we u dit nu al meegeven.

brochures
Een laagdrempelige brochure en dito woordenboekje worden op de markt gebracht.
° Het Parlement in verstaanbare taal
° Het Parlement in honderd woorden

een educatief pakket 'partijen in kaart'
Toemeka ontwikkelde met politicologen van de KUL en de VUB een verstaanbaar pakket met partij- en themasteekkaarten en steekkaarten met de partijstandpunten over heikele thema's als asiel, energie, werk,.. Een must voor vormingswerkers.

Aangepaste bezoeken en verkiezingsdebatten
Een hele reeks van aangepaste en pedagogisch begeleide bezoeken worden op touw gezet met als orgelpunt twee plenumdebatten in het halfrond van de Kamer op 5 mei om 14 u en op 7 juni om 19 u.
Voor meer info: kijk even op de website: www.toemeka.be

Brussel, 20.03.2007