Abvakabo FNV wil 2000 doorstroombanen in thuiszorg

22.03.2007 / 09:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

De Tweede kamer heeft bij de begroting van VWS 20 Miljoen opzij gezet om werknemers in de thuiszorg door te laten stromen naar verpleging en verzorging. Over de besteding van deze 20 miljoen is nog steeds geen besluit genomen. Vakbond, Abvakabo FNV, is van mening dat dit niet langer kan wachten en komt daarom met een plan. De onrust in de thuiszorg is groot, en de kans dat werknemers de zorg de rug toekeren neemt met de dag toe. Als gevolg van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) dreigen thuiszorgmedewerkers hun banen te verliezen. Terwijl op de arbeidsmarkt in de zorg de komende jaren grote personeelstekorten dreigen, met name in de verpleeg- en verzorgingshuizen.

Abvakabo FNV heeft een plan ontwikkeld dat er voor zorgt dat 2000 medewerkers in de thuiszorg een doorstroombaan krijgen. Hiervoor moeten afspraken gemaakt worden met het ministerie van VWS, de werkgeversorganisatie Actiz en de bonden.

In dit plan wordt per instelling, in overleg tussen de bonden en de directie, op basis van de boventalligheid die sinds de invoering van de WMO is ontstaan, afgesproken hoeveel medewerkers in aanmerking komen voor een doorstroombaan. Daar horen ook afspraken met opleidingsinstituten bij en een baangarantie voor een functie in een verpleeg- en verzorgingshuis na het voltooien van de opleiding. Per werknemer wordt hier maximaal 10.000 Euro voor uitgetrokken.

Als gevolg van de WMO wordt de huishoudelijke zorg, waarin ongeveer 120.000 werknemers werkzaam zijn, door gemeenten aanbesteed. Dit heeft vanaf oktober vorig jaar tot grote onrust in de sector geleid. Veel thuiszorgmedewerkers dreigen hun baan te verliezen omdat bij aanbesteding het werk aan een andere instelling is gegund, of omdat er door de werkgevers minimale prijzen worden afgesproken waarvan de gevolgen op de medewerkers worden afgewenteld.


---
Voor meer informatie

Eric Maas
Verantwoordelijk bestuurder WMO

06-51280644

Pim van Loon
Landelijke Bestuurder Thuiszorg en Verpleeg- en Verzorgingshuizen
06-51576922

Ingrid van Faassen
Persvoorlichter

06 - 20 43 23 50