FNV KIEM

Niet beleggen in duizenden bommen en granaten!
De FNV wil niet dat pensioenfondsen beleggen in clusterbommen en landmijnen. Dat zegt de vakcentrale in reactie op de uitzending van het programma Zembla van zondagavond.

De FNV heeft vertegenwoordigers in veel pensioenfondsbesturen. Peter Gortzak, vice-voorzitter van de FNV: "Die smerige troep moeten ze eruit gooien. Als er internationale afspraken liggen, dan moeten de fondsen zich daaraan houden."

Het produceren van clusterbommen en landmijnen, schenden van mensenrechten en het gebruik maken van kinderarbeid valt volgens de FNV natuurlijk niet onder maatschappelijk verantwoord beleggen. De FNV wil daarom pensioenfondsen stimuleren om zich met extra aandacht in te zetten voor een duurzaam en transparant beleggingsbeleid.

De FNV wil een beleid gericht op het bieden van een goed en betaalbaar pensioen voor alle werknemers waarin aandacht is voor People, Planet en Profit. Gortzak: "Het streven naar rendement én duurzaamheid hoeft elkaar niet te bijten. Maatschappelijk verantwoorde beleggingen bieden op de lange termijn lagere risico's. Duurzaam beleggen past daarom juist bij pensioenfondsen met hun lange termijn horizon en de behoefte om de risicos van deelnemers te beheersen."

Al in de jaren negentig heeft de FNV maatschappelijk verantwoord ondernemen in de pensioenfondsen op de agenda gezet. In de nota Goed Belegd (juli 2000) heeft de FNV haar beleggingsbeleid vastgelegd. Dit beleid is recent in de nota Naar een generatieproof pensioen van 2006 bevestigd. Vorig jaar is de vakcentrale met anderen een onderzoek gestart naar het maatschappelijk verantwoord beleggen van pensioenfondsen. De uitkomsten worden volgende maand verwacht.
---