10-stapp enplan tegen tekort aan vakkrachten in de metaal

22.03.2007 / 10:02 / Rubriek: Economie / Organisatie: Fnv bondgenoten

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten: 10-stappenplan om tekort aan vakkrachten in de metaal op te lossen

FNV Bondgenoten stelt werkgevers in de metaal-sector een 10-stappenplan voor dat een oplossing moet bieden voor het arbeidsmarktprobleem in de sector. Het plan is een serie voorstellen en ideeën dat de bond met de werkgevers wil bespreken tijdens een ronde tafelconferentie, die voor de zomer moet plaatsvinden.

Jos Brocken, bestuurder van FNV Bondgenoten: 'Met ons 10-stappenplan nemen wij een voorschot op de discussie. We zijn heel benieuwd om te horen welke ideeën er bij de werkgevers leven.'

FNV Bondgenoten stelt in zijn plan onder andere voor dat de arbeidsvoorwaarden van leerlingen in de metaal sterk verbeterd moeten worden om zo de instroom van leerlingen te verdubbelen. Ook pleit de bond naar Brits voorbeeld voor een netwerk van opleidingsadviseurs op de werkvloer. Dat zijn werknemers die hun collega's ondersteunen in het realiseren van hun opleidingswensen. De opleidings- en arbeidsmarktactiviteiten moeten gefinancierd worden uit de zogenaamde sectorheffingen.

FNV Bondgenoten vindt dat maatregelen in de metaalsector hard nodig zijn. Er dreigt een tekort van tienduizend vakmensen binnen enkele jaren door vergrijzing en ontgroening van het personeelsbestand van de sector. Volgens de bond is het probleem al lang bekend, maar worden er geen concrete maatregelen genomen. Daar moet een eind aan komen. Jos Brocken, bestuurder van FNV Bondgenoten: 'De problemen waar we nu voor staan zijn veroorzaakt door sociale partners zelf. Wij hebben de OenO-fondsen opgericht, wij hebben er te weinig middelen in gestopt, wij zijn niet in staat om individuele werkgevers en werknemers goed bij te staan, wij blokkeren elke keer adequate samenwerkingsverbanden. Maar bovenal zijn wij er ook meester in om de bal bij anderen te leggen. Het is de hoogste tijd om die cultuur te doorbreken'.