Senternovem


20-03-2007 | Ook gemeenten bij genomineerden NET-Trofee 2007

Tien genomineerden NET-Trofee geselecteerd; winnaar bekend op 24 april

Uit tientallen inzendingen voor de NET-Trofee zijn tien genomineerden gekozen die meedingen naar de prijs van EUR 25.000,-. Hierbij zitten ook gemeenten. De Nationale Energie Toekomst-Trofee wordt door het ministerie van VROM toegekend aan een goed initiatief bij een bouw- of renovatieproject dat uitblinkt in energiezuinigheid en duurzaamheid.

Van klein tot groot: uiteenlopende projecten
Ook dit jaar zijn de inzendingen voor de NET-Trofee weer zeer gevarieerd. Dat ook projecten met een relatief kleine energiebesparing worden gewaardeerd,blijkt uit de nominatie van de heer De Graauw uit Tilburg. Hij verbouwde zijn rijtjeshuis uit de jaren zeventig op een zeer energiezuinige manier, die door bewoners van vergelijkbare huizen goed nagevolgd kan worden. Daartegenoverstaat een grote organisatie als het Wereld Natuur Fonds,dat een energiezuinig nieuw kantoor realiseerde in een oud laboratorium in Zeist. Ook opvallend is dat de winnaar van de NET-Trofee 2005, Seinen projectontwikkeling, opnieuw genomineerd is. Ditmaal met de bouw en financiering van zeer energiezuinige twee-onder-een-kap-woningen. In de bijlage vindt u alle tien genomineerden op een rij. Bovendien worden op www.new-energy.tv de genomineerden in een filmpje voorgesteld.

De jury van de NET-Trofee, kiest begin april uit de tien genomineerden drie finalisten. Voorzitter van de jury is drs. Hetty Hafkamp. Zij is voorzitter van het Klimaatverbond en was 7 jaar wethouder in Leeuwarden. Zij wordt terzijde gestaan door ir. Aad Bouwhuis, regiodirecteur Rabo Vastgoed, Regio Noordwest,en drs. Dietmar Werner, algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed. Op 24 april wordt de winnaar bekend gemaakt op Kansrijk, het evenement voor duurzaamheid en innovatie.

De tien genomineerden voor de NET-Trofee 2007 in vogelvlucht

Wereld Natuur Fonds, Zeist
Vernieuwbouw van een laboratorium uit 1954. Het kantoorgebouw is CO2-neutraal en produceert zelfs energie. Alle materialen zijn gecontroleerd op milieuvriendelijkheid en kinderarbeid.

Dhr. De Graauw, Tilburg
Verbouwde eigenhandig een jaren 70-tussenwoning. Voor de verbouwing was de energieprestatiecoëfficiënt 2,4, na de verbouwing 0,24. Ter vergelijking: normale nieuwbouwhuizen in Nederland moeten aan een norm van 0,8 voldoen.

Seinen projectontwikkeling, Leeuwarden
Realiseerde energiezuinige twee-onder-een-kap-woningen, met onder meer warmteterugwinning op ventilatielucht, zonnepanelen en vloerverwarming.

Stichting Waddenhaven Texel, Oudeschild
Bouwde een oud havengebouw om tot een toeristisch havenbedrijf. De jachthaven voorziet zichzelf van energie uit onder meer zonneboilers en windturbines. Verder wordt 70% minder water verbruikt door chipsysteem voor o.a. douchewater.

Wonen Breburg, Tilburg
In 256 woningen in een galerijflat zijn tijdens de renovatie energiezuinige maatregelen genomen. Zo is in de mechanische ventilatie een warmteterugwinningssysteem geïnstalleerd. Deze constructie is energiezuinig en zorgt voor betere ventilatie. De energiekosten voor de bewoners gingen met gemiddeld 52 euro per jaar omlaag.

Winsum, Sneek, Borger-Odoorn en Emmen
Ontwikkelden een meerdaagse ontwerpbijeenkomst waarin verschillende deskundigen met elkaar om tafel zitten om voor een project energiezuinige oplossingen te bedenken.

Oost Flevoland Woondiensten, Dronten
Heeft 4200 huurwoningen voorzien van een energielabel. De minst zuinige woningen krijgen vanwege de hoge energierekening korting op de huur, ondertussen wordt gewerkt aan het verbeteren van de woningen.

Kanters Projectontwikkeling BV, Barendrecht
Bouw van energiezuinig stadsdeelcomplex, waarin stadsdeelkantoor, politie en commerciële huurders gehuisvest zijn. Op het dak staat een opvallende schoorsteenkap in de vorm van een ooievaar, die zorgt voor een natuurlijke ventilatie van het gebouw.

Blauwhoed Eurowoningen, Rotterdam
Bouw van 120 woningen waarin rekening gehouden is met energiezuinigheid en duurzaamheid. Ontwerp is gebaseerd op twee toolkit concepten voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Gemeente Apeldoorn
Ontwierp een rekenmodel om energiezuinigheid door te berekenen in de huur. Investeringskosten voor energiezuinige maatregelen worden doorberekend in de huurverhoging, zonder dat dit nadelige gevolgen voor de bewoners of de huizenvoorraad sociale woningbouw heeft. Zo worden corporaties gestimuleerd om energiezuinige maatregelen in hun huurwoningen toe te passen.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op de website over de NET-Trofee 2007