Persberichten Eemland Zuid, 10.15 uur

Utrecht, 22-03-2007

Auto na aanrijding te water

AMERSFOORT Een 58-jarige vrouw uit Hoogland belandde met de voorkant van haar auto te water na een aanrijding op de Albert Schweitzersingel.

Om 10.05 uur reed een 57-jarige vrouw uit Amersfoort met haar auto over de Albert Schweitzersingel. Zij kwam uit de richting van de Agaatvlinder en verleende op de kruising geen voorrang aan de 58-jarige vrouw uit Hoogland. Een aanrijding ontstond, waarna de 58-jarige vrouw ook nog botste tegen een 68-jarige automobilist uit Apeldoorn, die uit de tegengestelde richting kwam. De Hooglandse belandde uiteindelijk met de neus van haar auto in het naastgelegen water. Geen van de inzittenden raakte gewond.

Te veel alcohol

AMERSFOORT In de nacht van woensdag op donderdag hield de politie een 50-jarige bestuurder aan die met te veel alcohol op achter het stuur zat.

Om 02.00 uur controleerden agenten de 50-jarige bestuurder uit Amersfoort op de Stadsring. Bij een eerste blaastest bleek de man te veel te hebben gedronken. Ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij 365 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Tegen de Amersfoorter is proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldieven aangehouden

AMERSFOORT Woensdagmiddag kreeg de politie de melding dat twee meisjes waren aangehouden in een winkel aan de Sint Jorisstraat.

Om 18.05 uur ging de politie ter plaatse. Een 18-jarig meisje en een 16-jarig meisje, beiden uit Amersfoort, bleken make-up en sierraden niet te hebben afgerekend. De meisjes zijn overgebracht naar het politiebureau en proces-verbaal is opgemaakt.

Hennepplantage opgerold

AMERSFOORT Op woensdagmidag leidde de neus van een politieagent hem naar een hennepplantage aan de Stovestraat.

De agent liep om 15.15 uur over de Stovestraat toen hij een wietlucht rook. Nader onderzoek wees uit uit welke woning de lucht kwam. De politie is vervolgens de woning binnengetreden en trof daar 72 oogstrijpe hennepplanten aan. De planten en apparatuur zijn in beslag genomen. Het energiebedrijf constateerde dat de stroom illegaal werd afgetapt. De stroom werd hierop afgesloten. Tegen de verdachte, een 38-jarige man uit Amersfoort, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersgedrag scholieren krijgt aandacht

AMERSFOORT De politie gaat samen met Het Lodenstein College, de ouders, gemeente Leusden, verkeersplatform t Palet, en wijkplatform Leusden aandacht besteden aan het verkeersgedrag van scholieren.

Al langere tijd komen er klachten binnen van bewoners, langs de route van de scholieren, en weggebruikers dat de scholieren onveilig en hinderlijk naast en achter elkaar rijden. Dit leidt niet alleen tot irritatie maar is regelmatig een aanleiding voor het ontstaan van ongevallen.

Met name in de directe omgeving van de school aan de Utrechtseweg zijn de concentraties van leerlingen zo massaal dat het een structureel probleem is geworden. In Leusden spelen de overlastsituaties vooral op de Asschatterweg, de Heiligenbergerweg, Arnhemseweg, de Hessenweg, de Burgemeester de Beaufortweg, de Lockhorsterweg en de Dodeweg. In Amersfoort speelt het probleem op de Laan 1914.

Wat gaat niet goed

Incidenten die door klagers genoemd worden zijn het niet uiterst rechts fietsen, rijden op het trottoir of midden op de rijbaan, met meer dan twee personen naast elkaar fietsen, negeren van rood licht en bijdragen tot het ontstaan van ongevallen.

Door het probleem nu gezamenlijk aan te pakken, wordt gepoogd het beheersbaar te maken. Het Lodenstein College informeert de leerlingen actief over het probleem en gaat ouderavonden organiseren waar aandacht wordt gevraagd voor deze problematiek. Van de ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen aanspreken op hun verkeersgedrag en op die wijze het gedrag op straat actief beïnvloeden.

De politie gaat op verschillende data en tijdstippen controleren of het sturen op het gedrag een positief effect heeft. Als scholieren overtredingen plegen, volgt er een bekeuring en worden de ouders geïnformeerd door middel van een ouderbrief.

Eind april wordt de aanpak geëvalueerd en mogelijk ingebed in permanent toezicht. In die vervolgfase worden mogelijk ook andere scholen betrokken omdat het probleem niet alleen door leerlingen van Het Lodenstein College veroorzaakt wordt, maar ook speelt rond de scholen in andere gemeenten.