Het Nederlandse Rode Kruis

22 maart 2007
Wereld Water Dag: het Rode Kruis zet zich elke dag in voor schoon drinkwater

22 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Water Dag. Het Rode Kruis werkt er hard aan om wereldwijd voor schoon drinkwater te zorgen. Dat is nodig ook. Nog altijd sterft er elke vijftien seconden ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van gebrek aan schoon drinkwater, slechte sanitatie en gebrek aan hygiëne.

Niet alleen op Wereld Water Dag maar élke dag werkt het Internationale Rode Kruis aan programma´s die mensen wereldwijd toegang moeten geven tot schoon drinkwater en betere hygiëne. Dat kan in arme of droge gebieden zijn, of gebieden die getroffen zijn door een ramp. Zo delen we elke dag zo´n 30 miljoen liter drinkwater uit aan zo´n 15 miljoen mensen in dertig verschillende regio´s.

Elke dag
Iedere dag van het jaar zijn er zo´n 640 afgevaardigden en plaatselijke medewerkers van het Internationale Rode Kruis ergens ter wereld aan het werk om te zorgen voor schoon drinkwater en goede riolering. Ze leggen pompen aan, waterleidingsystemen en afvoerbuizen. Ze trainen plaatselijke bewoners hoe ze dit stelsel moeten onderhouden.
En ze verzorgen lessen over hygiëne. Soms zit het in hele kleine dingen. Leren dat je geen diarree krijgt als je je handen regelmatig wast met water en zeep. Of dat je een latrine niet te dicht bij een waterput moet graven.

Dit zijn concrete en belangrijke stappen die het Rode Kruis zet om te zorgen dat in tien jaar tijd het aantal mensen halveert dat het moet stellen zonder schoon drinkwater. Volgens schattingen zijn dat er nu nog één miljard.
Daarbij zit het tij tegen. Aan de ene kant zorgen klimaatveranderingen voor meer overstromingen. Een teveel aan vuil regenwater zorgt dan voor een gebrek aan schoon drinkwater. En aan de andere kant dreigen landen uit te drogen doordat de woestijn oprukt.

Duurzaamheid
Bij al onze projecten proberen we zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. We huren lokale mensen in, zodat de gemeenschap er aan verdient. We gebruiken eenvoudige materialen, die door plaatselijke vaklui kunnen worden gerepareerd als er eens iets mee is. En we betrekken de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk bij de projecten, zodat ze die als hún projecten beleven. Daardoor worden die voortgezet ook als wij weer zijn vertrokken. Een garantie voor blijvend, en dus duurzaam succes.