PvdA Europees parlement


Onafhankelijk onderzoek nodig naar veel gebruikte medicijnen

22 maart 2007

Er moet onafhankelijk onderzoek komen naar effectiviteit en bijwerking van medicijnen die bijzonder veel worden geslikt, zoals cholesterolverlagers. Dit moet met Europees geld worden gefinancierd. PvdA-europarlementarier Dorette Corbey stelt over de mogelijkheden van zulke financiering vandaag vragen aan de Europese Commissie.

Directeur Lönngren van Emea (European Medicines Agency) bevestigt de noodzaak van zulk onafhankelijk onderzoek. Dit EU-instituut beoordeelt de toelating van medicijnen voor mens en dier en staat in voor wetenschappelijke evaluatie van medicijnen. Als geneesmiddelen eenmaal op de markt zijn wordt er zelden systematisch onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de bijwerkingen.

Aanleiding van de vragen van Corbey is een uitzending van Tros-programma Radar van vorige week waarin twijfels werden geuit over het nut van cholesterolverlagers. Eén miljoen Nederlanders slikt zulke medicijnen, ook wel statines genoemd.

Cobey: "Veel onderzoek bevestigt het nut van zulke cholesterolverlagers. Toch betwijfelen sommige bronnen het oorzakelijke verband tussen een hoog cholesterolgehalte en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld bij vrouwen en ouderen. Als zoveel mensen zulke medicijnen slikken, ben ik voorstander van strikt onafhankelijk onderzoek dat op geen enkele manier wordt gesponsord of ondersteund door de farmaceutische industrie. De financiële belangen zijn nu eenmaal enorm."