PvdA Europees parlement


Beloon aandeelhouders die zich voor lange tijd aan bedrijf binden

22 maart 2007

Bedrijven moeten de mogelijkheid behouden om aandeelhouders te belonen die voor lange termijn in hun bedrijf investeren. PvdA-Europarlementariƫr Ieke van den Burg zegt dat naar aanleiding van de discussie over het loyaliteitsdividend bij DSM waarbij lange termijnbeleggers worden beloond. Vanavond houdt het Europees Parlement in Straatsburg een spoeddebat over het bedrijf ISS dat juist tegen dat voorstel van DSM wil stemmen.

Het Amerikaanse ISS (Institutional Shareholder Services) is de grootste "proxy voting organisatie" ter wereld. ISS adviseert en stemt namens miljoenen aandeelhouders die zelf niet op een vergadering kunnen verschijnen. Bijna alle beursgenoteerde bedrijven krijgen daarmee steeds meer te maken. ISS pleit voor het invoeren van het 'one share, one vote'-systeem. Uitgerekend ISS is uitgekozen door Europees Commissaris Charlie McCreevy om een "objectief onafhankelijk onderzoek" te doen naar de voordelen van zo'n stemsysteem.

"Verbijsterend en onbestaanbaar dat zulk onderzoek nu juist aan de meest uitgesproken propagandist van one-share-one-vote is toegewezen," zegt Ieke van den Burg. Zij vindt niet dat 'one share, one vote' het summum van goede besluitvorming is en draagt juist initiatieven zoals die van DSM die verantwoord aandeelhouderschap stimuleren een warm hart toe.

Het debat sluit aan op de discussie in de vorige plenaire vergadering. Toen werd een richtlijn aangenomen over proxy voting en aandeelhoudersrechten. "McCreevy was toen niet gevoelig voor onze wensen om intermediairs zoals ISS en de zakenbanken strakker aan steminstructies van de eigenlijke aandeelhouders te binden en ze daar ook op te controleren. Er kan misbruik gemaakt worden van het lenen van stemrechten. Grote spelers, zoals ISS, kunnen oneigenlijk veel invloed uitoefenen in een aandeelhoudersvergadering," aldus Van den Burg